Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 16:03
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5%, πληθωρισμός 4,5% στην Ελλάδα – Υποβαθμίζει την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5%, πληθωρισμός 4,5% στην Ελλάδα – Υποβαθμίζει την παγκόσμια οικονομία

Τις προβλέψεις του στις αρχές Απριλίου αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και τον πληθωρισμό, επιβεβαίωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση «World Economic Outlook» που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 3,5% το 2022. Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη έκθεση τον περασμένο Ιανουάριο το ΔΝΤ έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 4,6%. Ωστόσο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εξελίσσεται, η παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση οι εθνικές οικονομίες αναμένεται να ανατπυχθούν με βραδύτερους ρυθμούς. Για το 2023, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα κατεβάσει ακόμη περισσότερο ταχύτητα στο 2,6%. 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό οι οικονομολόγοι του Ταμείου εκτιμούν ότι θα ολοκληρώσει την τρέχουσα χρονιά με ποσοστό κατά μέσο όρο στο 4,5%, πριν ανακόψει απότομα ταχύτητα στο 1,3% του χρόνου. 

Για το έλλειμμα, το Ταμείο με έδρα την Ουάσιγκτον δεν βλέπει να έχει αισθητή μεταβολή σε σχέση με πέρυσι, καθώς αναμένει να διαμορφωθεί στο 6,3% του ΑΕΠ, από 6,4% το 2021, ενώ για του χρόνου το ποσοστό προβλέπεται να υποχωρήσει ελαφρώς στο 6,1%. 

Στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπάρχει και ένα αισιόδοξο σενάριο και αυτό έχει να κάνει με την ανεργία. Κι αυτό διότι εκτιμάει ότι το ποσοστό ανεργίας στο τέλος του 2022 θα διαμορφωθεί στο 12,9%, ενώ του χρόνου θα υποχωρήσει στο 12,4%. 

Παγκόσμια οικονομία

Για την παγκόσμια οικονομία, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρυθμό 3,6% τόσο το 2022 όσο και το 2023, κατεβάζοντας τον πήχυ κατά 0,8% και 0,2% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις αντίστοιχα. 

Υπενθμίζεται ότι σε αναθεώρηση επί τα χείρω προχώρησε και η Παγκόσμια Τράπεζα χθες, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας της τάξεως του 3,2%, από 4,1%.

Αναφορικά με την οικονομία της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ υποβαθμίζει δραστικά τις προβλέψεις του κατά 1,1%, αναμένοντας πλέον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,8%, καθώς όπως επισημαίνει παραμένει ενεργειακά εξαρτημένη από τη Ρωσία.

Για τη Ρωσία οι αναλυτές θεωρούν ότι η εισβολή της στην Ουκρανία θα επιφέρει ένα πλήγμα στην οικονομία της τάξεως του -8,5%, ενώ για την Ουκρανία οι προοπτικές είναι ακόμη πιο δυσοίνες, καθώς εκτιμάται ότι η οικονομία της θα δεχθεί θα αντιμετωπίσει μια ύφεση που θα διαμορφωθεί στο -35%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη έως 3% το βασικό σενάριο για την οικονομία

ΤτΕ: Ανάπτυξη 3,8% και πληθωρισμός 5,2% το βασικό σενάριο για το 2022

Παγκόσμια Τράπεζα: Κατεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News