Business & Finance Πέμπτη 7/04/2022, 21:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει προς έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία τον Αύγουστο

Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει προς έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία τον Αύγουστο

Την έξοδό της από το αυστηρό καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους θεσμούς της Ε.Ε. τον Αύγουστο, θέτει ως στόχο η Ελλάδα, σε μια συμβολική κίνηση η οποία θα σηματοδοτήσει και επίσημα το τέλος της οικονομικής κρίσης που ταλάνισε τη χώρα για περισσότερο από μία δεκαετία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.

Με τη χώρα να έχει θέσει ως στόχο την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ομόλογά της, υπάρχει συναίνεση μεταξύ της πλέον υπερχρεωμένης χώρας της Ε.Ε. και των Ευρωπαίων εταίρων της να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα Ενισχυμένης Εποπτείας στο τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Ιούνιο, σημειώνουν οι πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας – από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – τέθηκε σε ισχύ μετά τη λήξη του τελευταίου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, το 2018. Με βάση τους όρους του, η χώρα επωφελείται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της μέσω τακτικών πληρωμών αρωγής, σε αντάλλαγμα για την επίτευξη στόχων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

The Greek economy will probably still grow 3.5% this year

Πηγή: Bloomberg, IMF

 

Η κίνηση θα αποτελέσει ορόσημο για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί να καθησυχάσει επενδυτές και οίκους αξιολόγησης ότι οι παλαιές κακές ημέρες της κρίσης χρέους έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Αυτή την εβδομάδα, η Αθήνα ολοκλήρωσε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων τα οποία είχε λάβει από το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Αποπληρώνει επίσης με ταχύτητα τα πρώτα δάνεια που είχε λάβει σε διμερή βάση από χώρες της Ευρωζώνης, το 2010, με βάση το πρώτο πακέτο διάσωσης. 

Το σύνολο των δόσεων ελάφρυνσης χρέους αντιστοιχεί σε 5 δισ. ευρώ, με βάση το σημερινό πρόγραμμα. Μία δόση που είχε «χαθεί» λόγω των εκλογών του 2019 πιθανόν να εκταμιευτεί φέτος τον Οκτώβριο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πέφτει η αυλαία για την ενισχυμένη εποπτεία – Οι εκκρεμότητες

Μητσοτάκης: Τέλος εποχής για το ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας

Χρ. Σταϊκούρας: Πορεία για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News