Business & Finance Παρασκευή 4/06/2021, 07:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «σταθερές» του ΔΝΤ: Μειώστε φόρους, κόψτε δαπάνες 

Η τελευταία έκθεση για την Ελλάδα επαναφέρει την ατζέντα δύο όψεων για το δημοσιονομικό μείγμα

Οι «σταθερές» του ΔΝΤ: Μειώστε φόρους, κόψτε δαπάνες 

Θετικής υποδοχής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τυγχάνουν οι φοροελαφρύνσεις στην Ελλάδα, καθώς η μείωση των βαρών στην παραγωγή και την εργασία, ως εργαλείο ώθησης της ανάπτυξης, είναι πάγια γραμμή της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, το θετικό σήμα του Ταμείου για τους φόρους συνοδεύουν και σαφείς συστάσεις προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση των δαπανών του κράτους.

Ο ρόλος του Ταμείου είναι σαφώς αποδυναμωμένος στην περίοδο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ωστόσο, οι εκθέσεις του εξακολουθούν να στέλνουν σήματα για την Ελλάδα στις αγορές. Μέσα από την έκθεση του ΔΝΤ με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της 10ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, οι τεχνοκράτες του Ταμείου επισημαίνουν ότι η επέκταση της οικονομικής παραγωγής, συνδυαζόμενη με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και την ψηφιοποίηση της οικονομίας, θα πρέπει να επιφέρει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Οι μειώσεις στον φορολογικό συντελεστή του εταιρικού εισοδήματος και στις προκαταβολές του εταιρικού φόρου είναι ευπρόσδεκτες, τονίζει το Ταμείο, καθώς θεωρείται ότι ενισχύουν τα επενδυτικά κίνητρα και διατηρούν σταθερή τη ρευστότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Εντούτοις, όπως υπογραμμίζει το ΔΝΤ, η προσπάθεια αυτή απαιτεί εξίσου έμφαση στον μακροπρόθεσμο στόχο αναφορικά με τη βελτίωση του μείγματος στις δαπάνες στον προϋπολογισμό. Βραχυπρόθεσμα, ο στόχος αυτός απαιτεί την αντιμετώπιση των κενών που παρουσιάζει το σχέδιο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), καθώς η στήριξη θα πρέπει να μετακυλισθεί από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας προς τη στοχευμένη στήριξη των εισοδημάτων και την επανενεργοποίηση των εργαζομένων, όπως επίσης και στην κάλυψη των οποίων αναγκών απαιτεί το σύστημα υγείας, υπογραμμίζει το Ταμείο.

Δεδομένου ότι αυτά τα μέτρα έχουν διαρθρωτικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, θα πρέπει να συμπληρώνονται από νέα κίνητρα τα οποία θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο μεσοπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης στο προσωπικό εισόδημα και των κενών που αφορούν τη συμμόρφωση με τον ΦΠΑ, επισημαίνει η έκθεση, η οποία επεκτείνεται και σε δεύτερο σημείο στο πεδίο των δαπανών: Η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου θα πρέπει επίσης να βασιστεί στον στόχο της εξοικονόμησης των δαπανών σε τομείς όπως το σχέδιο για τις συντάξεις, το νομοσχέδιο για τους μισθούς στο Δημόσιο (με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων να επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από την κρίση) και στον προγραμματισμό για τις κρατικές επιχειρήσεις (οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν «βαρίδια» για τον προϋπολογισμό). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News