Business & Finance Τετάρτη 13/04/2022, 17:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Σημαντική αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου – Αλλάζει προσανατολισμό ο ΟΑΕΔ

Κυρ. Μητσοτάκης: Σημαντική αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου – Αλλάζει προσανατολισμό ο ΟΑΕΔ

Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου, πρόκειται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στην Βουλή για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη απειλή για κάθε κοινωνία εξ ου και το νέο νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αγορά εργασίας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε κατά την ομιλία του ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ του τι ζητούν οι επιχειρήσεις και τις δεξιότητες των ανέργων. Εξ ου και στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

  • Πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση την αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών
  • Να μπορούμε να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες ειδικά στους μακροχρόνια άνεργους
  • Να προστατεύσουμε όσους μένουν εκτός απασχόλησης
  • Να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, που έχουν ουσιαστική ανάγκη κρατικής αρωγής

Τα χρόνια προβλήματα που έρχεται να αντιμετωπίσει το τρέχον νομοσχέδιο, κατά τον πρωθυπουργό είναι τα εξής:

  1. Μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση
  2. Κενές θέσεις εργασίας εξειδικευμένες και μη, καθώς μία μεγάλη μερίδα εργοδοτών δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους με τα κατάλληλα προσόντα
  3. Η ίδια λειτουργία του ΟΑΕΔ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι υπάρχει μία αντίφαση με την ανεργία του 12,7%, ενόσω υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας. Αυτό απέδωσε στην έλλειψη βασικών δεξιοτήτων, τα οποία μπορεί κανείς να αποκτήσει μέσω ουσιαστικών προγραμμάτων επιμόρφωσης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης και ψηφιακό μητρώο. Σε αυτό το διάστημα θα πριμοδοτείται με 300 ευρώ και η ενίσχυση αυτή θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά, θα προστίθεται δηλαδή στον μισθό, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός. Κατά τον ίδιο, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για την κινητοποίηση των μακροχρόνια ανέργων με μία ποιοτική βάση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι λόγω των προγραμμάτων κατάρτισης του παρελθόντος που δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, το τρέχον νομοσχέδιο προβλέπει τον έλεγχο των προγραμμάτων από ανεξάρτητους φορείς, ενώ η χρηματοδότηση θα συνδέεται με την αποτελεσματικότητά τους. 

Ως προς τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, που θα αποκαλείται πλέον Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, τόνισε ότι θα υπάρχει μία νέα δομή που θα τον απελευθερώσει από τις χρόνιες παθογένειες. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, όσοι επί τρεις φορές αρνούνται να απασχοληθούν και όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων με εισοδηματικά κριτήρια θα διαγράφονται. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απασχόληση αναδεικνύεται ως τρίτος πυλώνας της ανάπτυξης, μαζί με τις νέες επενδύσεις και την ενίσχυση του εισοδήματος που προκύπτει από την μείωση των φόρων και των εισφορών, τόνισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε επίσης στο ίδιο πλαίσιο ότι στον παγκόσμιο πόλεμο ταλέντων η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Εργασίας: Έντεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»

«Δουλειές Ξανά»: Τι αλλάζει για τους μακροχρόνια άνεργους και όσους βρίσκουν εργασία

Υπ. Εργασίας: Επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής με το ν/σ «Δουλειές Ξανά»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News