Business & Finance Πέμπτη 7/04/2022, 12:32
BUSINESS & FINANCE

ΤτΕ: Ανάπτυξη 3,8% και πληθωρισμός 5,2% το βασικό σενάριο για το 2022

ΤτΕ: Ανάπτυξη 3,8% και πληθωρισμός 5,2% το βασικό σενάριο για το 2022

Στο 3,8% από 4,8% υποβαθμίζει τον στόχο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 η Τράπεζα της Ελλάδος, με το δυσμενές σενάριο να προβλέπει ανάπτυξη 2,8%. Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που παρουσιάστηκε κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό διαμορφώνονται στο 5,2% για φέτος ή στο 7% στο δυσμενές σενάριο.  Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αναμένεται το 2023.

«Η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ευελιξία και δυναμική, παρά την αβεβαιότητα εξαιτίας των εξάρσεων της πανδημίας, αλλά και των νέων προκλήσεων που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι οι κύριοι στόχοι της νομισματικής πολιτικής για το 2022 είναι η διατήρηση της δυναμικής της ανάπτυξης και η συνέχιση των προσπαθειών για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Αν και ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για φέτος είναι η εγχώρια ζήτηση και ο τουρισμός, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα: η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα περιορίσει την αύξηση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και η μικρότερη κατανάλωση θα επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων και, μαζί με τη γενικευμένη αβεβαιότητα, θα οδηγήσουν ενδεχομένως σε αναβολή ή ματαίωση επενδυτικών αποφάσεων. Αβεβαιότητα επίσης υπάρχει όσον αφορά τις τουριστικές εισροές, κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών στις χώρες προέλευσης, αλλά και λόγω της δημιουργίας ενός αισθήματος ανασφάλειας.

Υπάρχουν όμως και αντίρροπες δυνάμεις που λειτουργούν αντισταθμιστικά και μετριάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις. Αυτές είναι: η άρση των ποικίλων περιορισμών, εγχώριων και διεθνών, που συνδέονταν με την πανδημία, η έναρξη των επενδυτικών έργων του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η άνοδος της απασχόλησης, οι συσσωρευμένες αποταμιεύσεις και η συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών.

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας, με φόντο και τον στόχο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. «Η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και η σταδιακή απόσυρση των προσωρινών μέτρων στήριξης έναντι της πανδημίας καθιστούν εφικτή τη δραστική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι μέτρα στήριξης το 2022 πρέπει να έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο, ώστε η στροφή σε περιοριστική δημοσιονομική πολιτική να διευκολύνει την επάνοδο στη δημοσιονομική ισορροπία.

Οι συνέπειες του πολέμου 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα διεθνώς, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η έκταση των επιδράσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία εξαρτάται από τη χρονική διάρκεια του πολέμου και των κυρώσεων, σημείωσε.

Ενώ οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με την πανδημία έχουν προς το παρόν περιοριστεί, ο πόλεμος στην Ουκρανία παγιώνει τους κινδύνους του πληθωρισμού και επηρεάζει την κατανάλωση, επιβαρύνοντας την ανάκαμψη, είπε ο κ. Στουρνάρας. Στους κινδύνους για τις οικονομίες σημείωσε και τη συσσώρευση των χρεών της πανδημίας.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι η γεωπολιτική κρίση αποτελεί και μια ευκαιρία για την Ελλάδα, για να γίνει ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης.

Οι τράπεζες 

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε τα νέα κόκκινα δάνεια που ενδέχεται να προκύψουν μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης, αλλά και εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, την υποχρέωση κάλυψης της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), την ανάγκη απορρόφησης των επιπτώσεων του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την υιοθέτηση νέων, ψηφιακών τεχνολογιών. «Καθίσταται σαφές ότι απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και εντατικότερη δράση εκ μέρους των τραπεζών με στόχο την περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ, την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και την αξιοποίηση της αυξημένης ρευστότητας», είπε.

Και πρόσθεσε πως δεδομένου ότι η μείωση των κόκκινων δανείων επιτεύχθηκε κυρίως μέσω τιτλοποίησης και μεταβίβασης προς επενδυτικά ταμεία, το ύψος των δανείων αυτών εξακολουθεί να επιβαρύνει την πραγματική οικονομία και να θέτει μεγάλο αριθμό οφειλετών εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης. 

Ολόκληρη η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στα Σχετικά Αρχεία. 

Διαβάστε επίσης: 

ΤτΕ: Μία μονάδα χαμηλότερα η πρόβλεψη για την ανάπτυξη – Στο 3,8% για το 2022

Moody’s: Στο 3% υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία

HSBC: Βλέπει ανάπτυξη 4% το 2022 – Στο 6,5% ο πληθωρισμός

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Έκθεση για το έτος 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News