Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 19:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Σχεδόν διπλάσιο το ελληνικό ΑΕΠ σε 10 χρόνια από σήμερα

Αισιοδοξία για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2022

Γ. Στουρνάρας: Σχεδόν διπλάσιο το ελληνικό ΑΕΠ σε 10 χρόνια από σήμερα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν έως του χρόνου να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προεξόφλησε μια μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3,5% για την επόμενη 10ετία.

«Πιθανόν μέχρι του χρόνου η χώρα να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης» τόνισε, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα μετά V» και εξηγώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου πανδημικού προγράμματος (PEPP).

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, επανέλαβε την αισιοδοξία ότι η ΕΚΤ θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και χωρίς να αποκτήσουν την επενδυτική βαθμίδα, παραπέμποντας στα σχέδια της Φρανκφούρτης για ένα μεταβατικό πρόγραμμα, τα οποία θα έρθει μετά τη λήξη του PEPP (Μάρτιος του 2022), συμπληρωματικά με το παραδοσιακό πρόγραμμα ομολόγων (APP).

Υπενθυμίζεται ότι για τη συμμετοχή στο APP απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς διαφορετικά η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα. Για αυτόν τον λόγο εξετάζεται μια εναλλακτική «φόρμουλα», προκειμένου η Αθήνα να μην μείνει «ξεκρέμαστη» με τη λήξη του PΕPP. Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης: ING: «Βλέπει» ανάπτυξη 6,6% στην Ελλάδα φέτος

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι την επόμενη 10ετία ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα καθοριστεί στο 3,5%, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 7% το 2021 και κατά 4,5% – 5% το 2022.

Κάνοντας λόγο για έναν 10ετή ενάρετο κύκλο, με σωρευτική ανάπτυξη της τάξης του 93,5% (διπλάσια από την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), διευκρίνισε ότι οι αισιόδοξες εκτιμήσεις στηρίζονται τόσο στο μέτωπο της ζήτησης όσο και στο μέτωπο της προσφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, την επόμενη 10ετία θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης κι από τα διαθρωτικά ταμεία. Επιπροσθέτως, θα καταγραφεί σημαντική αύξηση των ξένων άμεσων και έμμεσων επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης: Γραφείο Προϋπολογισμού: 4 παράγοντες θα κρίνουν τους στόχους του 2022

«Είναι στο χέρι μας να μην χάσουμε το τραίνο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα «πικρά λάθη» του παρελθόντος. Ζητούμενο, όπως επεσήμανε, είναι η υψηλή ανάπτυξη να διαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία.

Στην προσπάθεια αυτή, θα πρέπει να συμβάλουν και οι τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Η ΕΚΤ εδώ και αρκετό καιρό επιδοτεί τις τράπεζες για να χορηγούν νέα δάνεια, επομένως θα πρέπει και αυτές να δανείσουν» κατέληξε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News