Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 09:25
BUSINESS & FINANCE

Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά το PEPP

Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά το PEPP

Η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που θα ξεπεράσει φέτος το 6%, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της Αθήνας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο ώστε να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ακόμα και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία PEPP, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Politico. 

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν ενταχθεί κατ΄ εξαίρεση στο PEPP, ενώ έως τώρα δεν συμμετέχουν στο «παραδοσιακό» πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, APP, γιατί αξιολογούνται με junk. 

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι ακόμα υψηλότεροι από το 5,9% που είναι ο νέος, αναθεωρημένος στόχος της κυβέρνησης. «Εκτιμώ ότι η πρόβλεψή μας θα είναι υψηλότερη του 6%», είπε στο Politico, προαναγγέλλοντας την αναβάθμιση της εκτίμησης της ΤτΕ. «Στο τέλος του 2021 πιθανότατα θα έχουμε ΑΕΠ υψηλότερο από τα προ-πανδημίας επίπεδα», πρόσθεσε. 

Και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχιστούν, γύρω στο «3,5% κατά μέσο όρο για τα επόμενα 10 χρόνια». 

Η ισχυρή ανάπτυξη αναμένεται να ρίξει το χρέος κάτω από το 200% φέτος και στο 187% του ΑΕΠ το 2022. 

Άλλωστε, όπως επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, η Ελλάδα είχε καταφέρει να ρίξει το χρέος γύρω στο 180% το 2019 και εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, θα είχε ήδη επιστρέψει στην επενδυτική κατηγορία. 

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ίσως επιμείνουν για περισσότερο καιρό από ό,τι αναμένεται, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να αναγκαστεί να αναβαθμίσει την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να ωθήσει την ΕΚΤ να αλλάξει την πολύ χαλαρή πολιτική της, τόνισε. 

Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να επιδείξει «υπομονή και επιμονή»,  όσο το κλίμα στις αγορές και η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι εύθραυστα, πρόσθεσε. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News