Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 11:24
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην ενεργό δράση με ανοδική αντίδραση

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην ενεργό δράση με ανοδική αντίδραση

Με άνοδο επέστρεψε στην ενεργό δράση το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από την περασμένη Πέμπτη, καθώς την Παρασκευή και χθες Δευτέρα έμεινε κλειστό ακολουθώντας τις αργίες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για το Πάσχα των Καθολικών. Η Λεωφόρος Αθηνών γι άλλη μια συνεδρίαση επιλέγει να πάει κόντρα στην τάση που επικρατεί στην Ευρώπη, από τη στιγμή που οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται πτωτικά. 

Έχοντας καταγράψει απώλειες του 0,57% στην τελευταία συνεδρίαση, απώλειες που ανέκοψαν ένα ανοδικό σερί πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων, σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ που το έχει περιβάλει το τελευταίο διάστημα καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη στις πέντε από τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Κέρδη που έχουν φέρει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πολύ κοντά να διαγράψει όλες τις απώλειες που υπέστη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Ωστόσο με την ερχόμενη Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών να είναι κλειστό εξαιτίας της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής και καθώς διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, η επενδυτική δραστηριότητα δεν αναμένεται να είναι έντονη, κάτι που θα επιφέρει λογικά χαμηλούς τζίρους στις τρεις συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας. 

Σήμερα στις πρώτες συναλλαγές, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο περί του 0,61%, η οποία τον επανέφερε άνω των 920 μονάδων (924 μονάδες), επίπεδο από το οποίο κατήλθε μετά τις απώλειες της περασμένης Πέμπτης. 

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει φθάσει τα 3 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,47% και έχει ανέλθει στις 2.237 μονάδες, σε αντίθεση με τον Mid Cap που υποχωρεί κατά 0,39%. 

Κέρδη της τάξεως του 0,91% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, αν και η εικόνα στις τραπεζικές μετοχές επί του  παρόντος είναι ανομοιόμορφη.

Η εικόνα των μετοχών  

Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζονται και διαδραματίζουν ρόλο στην κίνηση της αγοράς και των μετοχών. Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή ήδη έχει ξεπεράσει το 3,70% στον απόηχο των αρκούντως ικανοποιητικών αποτελεσμάτων για την περυσινή χρονιά και είναι με διαφορά η μετοχή του FTSE Large Cap με την καλύτερη εικόνα. 

Οι μετοχές των κατασκευαστικών ξεχωρίζουν, με αυτή της Mytilineos στο +1,50% και της Lamda στο +0,91% κι ενώ ανακοίνωσε ότι τον ρόλο του συμβούλου στο έργο κατασκευής του πύργου κατοικιών στον χώρο του Ελληνικού, Marina Towers, αναλαμβάνει το σχήμα, Intrakat-Bouygues, ενώ άνω του +1% κινούνται οι μετοχές των Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα. 

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2021 δεν λειτουργεί καταλυτικά για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, καθώς υποχωρεί κατά 2,78%, ενώ απώλειες της τάξεως του 2,20% σημειώνει η μετοχή της Aegean. 

Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2021 για το Πλαίσιο

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη μετά από φόρους της Πλαίσιο το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 23,2% στα 436,9 εκατ. ευρώ από 354,6 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Πλαίσιο θα προτείνει διπλάσιο μέρισμα σε σχέση με πέρυσι και συγκεκριμένα 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Παράλληλα, η εταιρεία αναγνωρίζοντας τη συμβολή των εργαζόμενων στην εξαιρετική περυσινή χρονιά, ανακοίνωσε μπόνους ύψους 1 εκατ. ευρώ για το προσωπικό. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Lamda Development: Σύμβουλος για το Marina Tower το σχήμα Intrakat-Bouygues

Πλαίσιο: Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2021 – Διπλασιάζει το μέρισμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News