Business & Finance Τετάρτη 13/04/2022, 17:56
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος 0,31% και κέρδη 1,98% στην εβδομάδα 

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος 0,31% και κέρδη 1,98% στην εβδομάδα 

Παρά το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη δεν μπορούν να διαφύγουν από τον πτωτικό κύκλο στον οποίο έχουν περιέλθει, το Χρηματιστήριο Αθηνών έστω και υποτονικά κατάφερε να διατηρηθεί και σήμερα σε ανοδική τροχιά. 

Η άνοδος της τάξεως του 0,31% που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης τον έφεραν στις 924,20 μονάδες, επεκτείνοντας συγχρόνως το ανοδικό του σερί για πέμπτη συναπτή συνεδρίαση και φέρνοντας τα κέρδη του για την εβδομάδα στο 1,98%. Το υψηλό ημέρα σημειώθηκε στις 927,99 μονάδες με το χαμηλό στις 919,55 μονάδες. 

Ο τζίρος οριακά υπερέβει τα 71 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 18,1 τεμάχια και τη μετοχή της Ελλάκτωρ (5,69%) να μπαίνει σφήνα μεταξύ των τραπεζικών αναφορικά με την προτίμηση των επενδυτών. Το ράλι της μετοχής έχει τροφοδοτηθεί από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της κατασκευαστικής, για την οποία το δ΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς ήταν το δεύτερο συναπτό κερδοφόρο, ένα ράλι που όχι μόνο της έδωσε το προβάδισμα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά την έφερε και στα υψηλότερα επίπεδα του χρηματιστηριακού ταμπλό γενικότερα, πίσω από τη μετοχή της Yalco (15%), Βιοτέρ (7,88%), Πλαστικά Κρήτης (7,59%).

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,34%, ενώ ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 0,59%. 

Με τρεις από τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών στα κόκκινα (Eurobank -0,14%, Πειραιώς -0,07%, Εθνική -0,97%, Alpha Bank +0,64%), ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,12%. 

Η εικόνα των μετοχών

Στο ράλι της μετοχής της Ελλάκτωρ καμία εκ των μετοχών του FTSE Large Cap δεν κατάφερε να ανταποκριθεί κι αυτό αποτυπώνεται στο ποσοστό ανοδικής μεταβολής που παρουσίασαν οι μετοχές που ακολούθησαν. Της Lamda πρόσθεσε 2,69%, της ΔΕΗ 2,51%, της Quest κέρδισε 2,40%, ενώ η άνοδος των μετοχών των MIG, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και ΟΤΕ κυμάνθηκαν μεταξύ 1,37% και 1%.  

Από την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων επωφελήθηκε η μετοχή της Ελλάκτωρ, όχι όμως και αυτές των Motor Oil (-2,21%) και Jumbo (-2,15%), οι οποίες ανακοίνωσαν χθες τα αποτελέσματά τους. Απώλειες για τις μετοχές των Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ της τάξεως του 1,83%, 1,43% και 1,06% αντίστοιχα. 

Μπορεί χθες και σήμερα οι θετικές μεταβολές του ελληνικού χρηματιστηρίου να ήταν μικρής κλίμακας, ωστόσο επιτυγχάνονται την ώρα που παγκοσμίως τα χρηματιστήρια ακολουθούν την κατιούσα. 

Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονείται ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προέρχεται από συνολικά κέρδη 7,39% τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. 

Στις συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας καταγράφονται μόνο κέρδη, μια εβδομάδα που αν αύριο δεν υπάρξει κάτι εξαιρετικά απρόοπτο θα ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο (την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών θα είναι κλειστό, εξαιτίας του ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά δεν θα λειτουργήσουν για την αργία της Μεγάλης Παρασκευής του Πάσχα των Καθολικών) και θα είναι η πέμπτη στις τελευταίες έξι εβδομάδες στην οποία ενισχύεται. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελλάκτωρ: Αύξηση εσόδων και EBITDA, μείωση ζημιών το 2021

Motor Oil: Στα 202 εκατ. ευρώ τα κέρδη για το 2021

Jumbo: Αυξημένα κατά 56% τα καθαρά κέρδη το 2021 – Νέες επενδύσεις για φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News