Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 15:53
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στην σκιά των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών – Απώλειες για τον Stoxx

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στην σκιά των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών – Απώλειες για τον Stoxx

Κλίμα αμηχανίας επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να προσπαθούν να «χωνέψουν» την χθεσινοβραδινή αύξηση του επιτοκίου αναφοράς από την Fed. Παρότι η ανακοίνωση από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν ήταν σε καμία περίπτωση αιφνιδιαστική, δημιούργησε μία ένταση στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές καθώς τίθεται σε ισχύ εν μέσω του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Η επενδυτική αμηχανία φαίνεται πως κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταφράστηκε σε απώλειες, με τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου να βρίσκονται στο «κόκκινο» πλην του FTSE 100 που αντέδρασε θετικά στην σημερινή απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να ανεβάσει για τρίτη φορά το επιτόκιο δανεισμού.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου, που κατέγραφε όλη την ημέρα κέρδη, αυτή την στιγμή σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,44%.

Αντιθέτως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά περίπου 0,30%, παρά τις διαβεβαιώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η Τράπεζα δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού. Η ίδια μάλιστα επεσήμανε ότι η απόφαση της περασμένης εβδομάδας για επιτάχυνση του tapering δίνει στην Ευρώπη επιπλέον χώρο για την αύξηση των επιτοκίων.

Απώλειες της  τάξης του 1,15% παρουσιάζει ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης, ενώ επίσης μεγάλες απώλειες περίπου 1,50% παρουσιάζει και ο FTSE MIB του Μιλάνου. Μικρότερες ζημίες, περίπου 0,4% παρουσιάζει και ο CAC 40 του Παρισιού, αλλά και ο IBEX 35 της Μαδρίτης.

Εκτός από τις κινήσεις στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, βαρίδι στις ευρωπαϊκές μετοχές αποτέλεσαν και οι πιέσεις στις αγορές τροφίμων και άλλων προϊόντων που συνεχίζουν να δέχονται πλήγματα από τον πόλεμο. Το πετρέλαιο και τα μέταλα σημειώνουν για άλλη μία ημέρα ράλι. Ενδεικτικά, το αμερικανικό αργό σκαρφάλωσε στα 102 δολάρια και το Brent στα 105 δολάρια περίπου. Παρότι πρόκειται για σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών σε σχέση με την αρχή του πολέμεου, φαίνεται πως το πετρέλαιο ακολουθεί ξανά ανοδική πορεία και σε κάθε περίπτωση έχει σταθεροποιηθεί άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης – Έπονται άλλες έξι αυξήσεις φέτος

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση τα επιτόκια

ΕΚΤ: Κάνει λόγο για έξτρα χώρο την ώρα που η Fed αυξάνει τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News