Business & Finance Παρασκευή 28/01/2022, 16:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Η ύφεση της Γερμανίας έφερε καταιγίδα στα χρηματιστήρια

Ευρώπη: Η ύφεση της Γερμανίας έφερε καταιγίδα στα χρηματιστήρια

Σε ελεύθερη πτώση έχουν επιδοθεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κλείσιμο μιας επεισοδιακής εβδομάδας, καθώς τα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας, το οποίο το δ΄ τρίμηνο του 2021 σημείωσε ύφεση -0,7%, πυροδότησαν ένα μαζικό sell-off στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1,77% με όλους τους βασικούς του κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πλήγμα για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και του Παρισιού που χάνουν 2,27% και 2,15% αντίστοιχα, ενώ Μιλάνο και Λονδίνο υποχωρούν κατά 1,79% και 1,61% αντίστοιχα.

Η γερμανική οικονομία σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, έτρεξε με ρυθμό 2,8% στο σύνολο της περυσινής χρονιάς, όταν οι σημερινές αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη γαλλική οικονομία και αυτήν της Ισπανίας, έδειξαν ότι σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις η μεν πρώτη σε 52 χρόνια, η δε δεύτερη σε 21.

Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ανέδειξαν με τον πλέον προφανή τρόπο το πόσο ευάλωτη είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στην προμήθεια των πρώτων υλών και στην παράδοση των προϊόντων του μεταποιητικού κλάδου, ο οποίος είναι αυτός που συνεισφέρει περί του 30% στο γερμανικό ΑΕΠ και στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές.

Το δ΄ τρίμηνο δεν είναι μόνο τα προβλήματα στον εφοδιασμό που συνέχισαν να επιμένουν, ήταν και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να ανεβάζει ταχύτητα σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες ανέβασαν τις τιμές τους, αυξάνοντας το κόστος για τις γερμανικές βιομηχανίες.

Την ίδια ώρα, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού στα τέλη Νοεμβρίου και η ταχεία εξάπλωσή της μέσα στον Δεκέμβριο, έφερε νέους περιορισμούς στη Γερμανία, κάτι που επιβάρυνε τις καταναλωτικές δαπάνες.

Στο μεταξύ επί τα χείρω αναθεώρησε τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2023 η γερμανική κυβέρνηση, με τις νές προβλέψεις να ανέρχονται στο 2,3% όπως ανακοίνωσε ο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Robert Habeck. Παράλληλα, χαμήλωσε τις προσδοκίες και για το 2022 στο 3,6% από 4,2% που ανέμενε τον περασμένο Οκτώβριο.

Με την ύφεση της γερμανικής οικονομίας στο προσκήνιο, η εβδομάδα αυτή αν μη τι άλλο είχε σημαντικές εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε το τέλος της υπερ-χαλαρής της νομισματικής της πολιτικής, μια πολιτική που υιοθέτησε προκειμένου να προσφέρει στήριξη στην αμερικανική οικονομία από το πλήγμα που υπέστη προερχόμενο από την ύφεση της πανδημίας.

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed (η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από σχεδόν τρία χρόνια προσδιορίσθηκε για τον ερχόμενο Μάρτιο), σηματοδοτεί και τον τερματισμό της περιόδου κατά την οποία το φθηνό χρήμα έρεε σε αφθονία.

Πλέον είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ήδη έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 0,25% από το 0,10% από τον περασμένο Δεκέμβριο).

Με όλα αυτά κατά νου, οι επενδυτές σήμερα έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις μετοχές, κάτι το οποίο έκαναν στη μεγαλύτερη διάρκεια του Ιανουαρίου. Αυτό φαίνεται άλλωστε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, καθώς ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country που μετράει τις μετοχές από 50 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες καταγράφει τον χειρότερο Ιανουάριο μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση της περασμένης δεκαετίας, με απώλειες που αγγίζουν το 10%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η «ατμομηχανή της Ευρώπης» πατάει φρένο φέτος και το 2023

Γαλλία: Η ισχυρότερη ανάπτυξη το 2021 σε 52 χρονιά

Ισπανία: Ανάπτυξη το 2021 με τον ισχυρότερο ρυθμό σε 21 χρόνια

Fed: Διπλό σήμα για αύξηση των επιτοκίων Μάρτιο και συρρίκνωση του ισολογισμού της

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News