Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 14:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Κάνει λόγο για έξτρα χώρο την ώρα που η Fed αυξάνει τα επιτόκια 

ΕΚΤ: Κάνει λόγο για έξτρα χώρο την ώρα που η Fed αυξάνει τα επιτόκια 

Την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2018, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διά στόματος της επικεφαλής της, εμφανίζεται ψύχραιμη και χωρίς να βιάζεται να προβεί σε παρόμοια κίνηση άμεσα. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο της απόφασης της Fed να αυξήσει τα επιτόκια επανέλαβε την απόφαση που πήρε το δ.σ. την περασμένη εβδομάδα. 

Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη σήμερα Πέμπτη, μία ημέρα αφότου η Fed αύξησε τα επιτόκια από το 0%-0,25% στο 0,25%-0,50%, έκανε λόγο για επιπλέον χώρο που διαθέτει η ΕΚΤ, αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Τον επιπλέον αυτό χώρο τον προσδιόρισε για το διάστημα από όταν θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων έως και την αύξηση των επιτοκίων η οποία να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη για την ΕΚΤ για περισσότερο από μια δεκαετία. 

Επί της ουσίας, οι σημερινές δηλώσεις επιβεβαιώνουν τον τόνο της καθοδήγησης της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, όταν μετά το τέλος της συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική, ανακοίνωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει σε κάποιο «διάστημα» αφότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, το οποίο έχει καθορισθεί στο τέλος του γ΄ τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς (στο β΄ τρίμηνο θα γίνει σταδιακή μείωσή του από τα 40 δισ. ευρώ τον μήνα στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούλιο).

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα είναι σταδιακή, καθώς όπως σημείωσε σε καμία περίπτωση δεν θέλει το δ. σ. να διαταραχθεί η εύθραυστη ισορροπία στο κόστος δανεισμού και στην αγορά των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, ανοίγοντας η διαφορά (spread) μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών τίτλων χρέους της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, της Γερμανίας και των υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. 

«Αυτή (η σταδιακή αύξηση) θα διατηρήσει την αλληλουχία στην παραδοσιακή μας λογική, ωστόσο μας δίνει επίσης επιπλέον χώρο εάν χρειαστεί όταν σταματήσουμε να αγοράζουμε ομόλογα και προτού κάνουμε το επόμενο βήμα προς την ομαλοποίηση (της νομισματικής πολιτικής)».

Οι χρηματαγορές τοποθετούνται σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2022, κάτι που θα επαναφέρει το επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων στο 0 μετά από οκτώ χρόνια σε αρνητικό επίπεδο. 

Όπως προσέθεσε, η ΕΚΤ θα μπορούσε να επινοήσει νέα εργαλεία για να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική θα εφαρμοσθεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ακόμη και όταν ολοκληρωθούν οι αγορές ομολόγων.

«Εάν είναι απαραίτητο, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε νέα μέσα για να διασφαλίσουμε τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής καθώς κινούμαστε στην πορεία της ομαλοποίησής της, όπως έχουμε δείξει σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν», κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης – Έπονται άλλες έξι αυξήσεις φέτος

ΕΚΤ: Επιταχύνεται το tapering – Η στήριξη στην Ελλάδα – Τι είπε η Λαγκάρντ

Ευρωζώνη: Ο πόλεμος αλλάζει τα δεδομένα σε δημοσιονομική και νομισματική πολιτική

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News