Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 20:03
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης – Έπονται άλλες έξι αυξήσεις φέτος

Κήρυξε τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης – Έπονται άλλες έξι αυξήσεις φέτος

«Σελίδα γύρισε» η Φέντεραλ Ριζέρβ στη σημερινή της συνεδρίασης, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2018. 

Σε μία κίνηση άκρως αναμενόμενη από τις αγορές, η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, προβλέποντας παράλληλα ότι θα κινηθεί σε μία κλίμακα μεταξύ 1,75% και 2% έως το τέλος του έτους και υιοθετώντας μία πολύ πιο «επιθετική» στάση στη μάχη κατά του πληθωρισμού, πορεία που θα ανεβάσει το κόστος δανεισμού σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα το 2023. Για φέτος, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε έξι ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις. 

Σε μία σαφώς αλλαγή πλεύσης που τερματίζει την άνευ προηγουμένου υποστηρικτική πολιτική της στη διάρκεια της πανδημίας, η Φέντεραλ Ριζέρβ υπογράμμισε την τεράστια αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση. Εκτιμά ωστόσο ότι οι «συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων» αποτελούν την ενδεδειγμένη πολιτική για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 40 ετών. 

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της με επικεφαλής τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ ψήφισαν σε αναλογία 8 προς 1 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στην κλίμακα 0,25% έως 0,5% – στην πρώτη επιτοκιακή αύξηση από το 2018 μετά από δύο χρόνια μηδενικού κόστους δανεισμού προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία από την πανδημία. Μάλιστα, ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, τάχθηκε υπέρ μεγαλύτερης επιτοκιακής αύξησης, των 50 μονάδων βάσης. 

Το ανακοινωθέν δεν κάνει πλέον άμεση αναφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, με την Fed να επικαλείται αντ΄αυτού τον πόλεμο στην Ουκρανία ως παράγοντα που δημιουργεί επιπλέον ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και ασκεί πιέσεις στην οικονοιμκή δραστηριότητα. «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί μία τρομερή ανθρωπιστική και οικονομική κρίση. Οι επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία είναι πολύ μεγάλη αβεβαιότητα και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η εισβολή και τα συνεπακόλουθα γεγονότα αναμένεται να ασκήσουν πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και στην οικονομική δραστηριότητα», αναφέρει το ανακοινωθέν. 

Επίσης, η Fed ανακοίνωσε ότι θα δώσει το πράσινο φως για να αρχίσει η μείωση του ισολογισμού της, ύψους 8,9 τρισ.δολαρίων, στην επόμενη συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Οι αγορές κρατικών ομολόγων και τίτλων εξασφαλισμένων με υποθήκη, που ολοκληρώθηκαν αυτό το μήνα, είχαν ως στόχο να παράσχουν στήριξη στην οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της να επιταχύνει, όπως σημείωσε, την άρση αυτής της βοήθειας. 

 

Νέες προβλέψεις για πληθωρισμό και οικονομία

 

Η αλήθεια είναι ότι η Fed βρίσκεται αντιμέτωπη με το άκρως δύσκολο έργο να διασφαλίσει μία «ομαλή προσγείωση» της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η υπερβολικά αργή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ενέχει τον κίνδυνο να τεθεί εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός, απαιτώντας ακόμη μεγαλύτερη δράση στο μέλλον. Από την άλλη, μία υπερβολικά γρήγορη σύσφιγξη ενέχει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των αγορών και διολίσθησης της οικονομίας σε ύφεση. 

Ωστόσο, ακόμη και με περισσότερες απ΄ό,τι αναμενόταν επιτοκιακές αυξήσεις, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ προβλέπεται να παραμείνει πολύ πάνω του στόχου του 2%. Η Fed τον βλέπει φέτος στο 4,1% για να υποχωρήσει μόνο στο 2,3% έως το 2024. Για την οικονομική ανάπτυξη, κάνει λόγο για ποσοστό 2,8% φέτος, πολύ χαμηλότερα από το 4% που είχε προβλέψει το Δεκέμβριο. 

Όσο για την ανεργία, αναμένεται να μειωθεί στο 3,5% φέτος και να παραμείνει στο επίπεδο αυτό και το επόμενο έτος, παρότι προβλέπεται αύξηση στο 3,6% το 2024. 

 

Πάουελ: Θα προχωρήσουμε σε πιο γρήγορες επιτοκιακές αυξήσεις, εάν χρειαστεί

 

Για κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης του πληθωρισμού έκανε λόγο ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αφήνοντας «ανοικτή την πόρτα» για πιο γρήγορες επιτοκιακές αυξήσεις στη διάρκεια της χρονιάς, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Αναφερόμενος στην αύξηση του κόστους δανεισμού, είπε ότι  αρμόδια για τη νομισματική πολιτική κατανοεί ότι ήρθε η ώρα για επιτοκιακές αυξήσεις και συρρίκνωση του ισολογισμού, ενώ έχει πλήρη επίγνωση της ανάγκης για επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών. 

«Παρακολουθούμε προσεκτικά τον κίνδυνο περαιτέρω ανόδου των πληθωριστικών πιέσεων, αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση και εάν χρειαστεί να κινηθούμε πιο γρήγορα, θα το κάνουμε. Είναι πιθανόν να κινηθούμε πιο γρήγορα, όσο προχωράμε στη διάρκεια του έτους», είπε χαρακτηριστικά. 

«Έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε και εάν χρειαστεί θα τα χρησιμοποιήσουμε. Έχουμε σχέδιο για αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και θα λάβουμε τα κατάλληλα βήματα για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός δεν θα συνεχιζεται επ΄αόριστον. Σε αυτό θα συμβάλει και η συρρίκνωση του ισολογισμού. Υποχρέωση της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπής είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών», τόνισε ο πρόεδρος της Fed, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά την πορεία του πληθωρισμού. 

Ο ίδιος θεωρεί ωστόσο τις επιπτώσεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξαιρετικά αβέβαιες. Η Φέντεραλ Ριζέρβ ετοιμάζεται επίσης να μειώσει το μέγεθος του ισολογισμού της, κίνηση που, όπως είπε, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. 

Όσο για την οικονομία, ο Πάουελ θεωρεί ότι είναι πολύ ισχυρή και η αγορά εργασίας παραμένει υπερβολικά σφιχτή, όμως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται πολύ υψηλότερα του στόχου, καθώς οι διαταραχές στην αλυσίδα τροφοδοσίας αποδείχθηκαν πολύ μεγαλύτερης διάρκειας απ΄ό,τι αναμενόταν αρχικά. 

Προσέθεσε ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα έως το μέσον του 2022. Παραδέχθηκε δε ότι ο πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο απ΄ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά για να επιστρέψει στο στόχο του 2%. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Αναθεωρεί τις προβλέψεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό εξαιτίας της Ουκρανίας

ΕΚΤ – FED: Βασική προτεραιότητα η αντιμετώπιση του πληθωρισμού 

  
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News