Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 14:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Έρχεται (;) σήμερα η πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018

Fed: Έρχεται (;) σήμερα η πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018

Σήμερα Τετάρτη ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed, Federal Reserve), μετά το πέρας της οποίας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ανακοινώσει την αύξηση επιτοκίων. Μια αύξηση που θα είναι η πρώτη από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν για τελευταία φορά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο στη ζώνη του 2,25%-2,50%.

Στη συνέχεια από τον Ιούλιο του 2019 ακολούθησε μια σειρά από μείωσής τους για να φθάσουν τα επιτόκια στη τωρινά επίπεδα του 0%-0,25% τον Μάρτιο του 2020, μετά από μια επιθετική μείωση κατά 100 μονάδες βάσης, στο αποκορύφωμα του πανικού στις αγορές από τον ερχομό της πανδημίας.

Τόσο οι αναλυτές όσο και οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα είναι κατά 25 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 0,25%-0,50%. 

Οι αναλύσεις κάνουν λόγο ακόμη και για αυξήσεις των επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση της Fed έως το τέλος του 2022, καθώς ο πληθωρισμός διαρκώς ανεβάζει ταχύτητα, με τα τελευταία στοιχεία για τον Φεβρουάριο να δείχνουν ότι εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών.

Χθεσινά στοιχεία εξάλλου έδειξαν ότι τον ίδιο μήνα οι τιμές παραγωγού παρέμειναν σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ, ένας δείκτης που αποτελεί προπομπό για το πώς θα κινηθούν οι τιμές καταναλωτή. 

Μια μικρή μερίδα αναλύσεων υποστηρίζει ότι ενδεχομένως η Fed να αυξήσει ακόμη πιο επιθετικά τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι δημοφιλές μεταξύ των αξιωματούχων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, καθώς όπως δείχνει και το παρακάτω σχεδιάγραμμα, τα γεράκια (υποστηρικτές της επιθετικής νομισματικής πολιτικής) είναι μόλις δύο στο διοικητικό της συμβούλιο, ενώ τρεις είναι οι αξιωματούχοι που κλείνουν προς μια επιθετική νομισματική πολιτική. 

Fed: Έρχεται (;) σήμερα η πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018-1

Fed: Έρχεται (;) σήμερα η πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018-2

Fed: Έρχεται (;) σήμερα η πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018-3

Όπως και να έχει, σήμερα η Fed κλείνει έναν κύκλο υπέρμετρης χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η οποία κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ύφεση από την πανδημία που συμπαρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά της. 

Μια ύφεση της οποίας οι επιπτώσεις είναι παρούσες ακόμη και τώρα που οι οικονομίες ανακάμπτουν, καθώς οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού έφεραν την εκτίναξη του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο. Μια εκτίναξη που έδωσε το σύνθημα για την ολοκλήρωση του κύκλου του φθηνού χρήματος που προσέφεραν απλόχερα οι κεντρικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – Ρεκόρ 40 ετών

ΗΠΑ: Αύξηση ρεκόρ για τις τιμές παραγωγού τον

ΕΚΤ – FED: Βασική προτεραιότητα η αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News