Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 19:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Προς αύξηση των επιτοκίων το Μάρτιο παρά τον πόλεμο – Πιέζεται το πορτοφόλι των νοικοκυριών

Fed: Προς αύξηση των επιτοκίων το Μάρτιο παρά τον πόλεμο – Πιέζεται το πορτοφόλι των νοικοκυριών

Εμμένει στο αρχικό σχέδιο η Fed για αύξηση του επιτοκίου δανεισμού μέσα στο μήνα και για έναρξη ενός εγχειρήματος, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός που καλπαζει στις ΗΠΑ. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν φαίνεται να άλλαξε την πορεία στην οποία κινείτο η Fed από το τέλος του περασμένου έτους, ωστόσο η Τράπεζα ανέφερε ότι δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλεί η κατάσταση θα κινηθεί «προσεκτικά».

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας: «Θα πρότεινα και θα υποστήριζα αύξηση ενός τετάρτου του 1%» για τη συνεδρίαση του Μαρτίου. «Είμαστε προετοιμασμένοι να αυξήσουμε τα επιτόκια περαιτέρω» στην ίδια ή σε επόμενες συνεδριάσεις της Fed, εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει, σημείωσε ο ίδιος, ενώ ανέφερε επίσης ότι ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας θα συρρικνωθεί φέτος.

Όσον αφορά την ρωσική εισβολή, ο Πάουελ δήλωσε ότι προκαλεί κινδύνους αφενός στον πληθωρισμό – μέσω αυξημένου κόστους ενέργειας και προϊόντων – αφετέρου στην ανάπτυξη, ιδίως εάν οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακωθούν σε βαθμό που επηρεάσουν το επενδυτικό τοπίο ή τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως γενικά οι υψηλότερες τιμές βενζίνης τείνουν να συρρικνώνουν τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, δήλωσε ο Πάουελ. Τόνισε ότι η αύξηση των ενεργειακών τιμών θα επιβαρύνει κατά πάσα πιθανότητα το πληθωριστικό τοπίο και στην περίπτωση που αυτή η επιρροή διαρκέσει, τότε ο χρονικός ορίζοντας που έχει τεθεί στον υψηλό πληθωρισμό ενδέχεται να διευρυνθεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πλαφόν στις τιμές: Σε ποια προϊόντα και για πόσο καιρό

Πληθωριστικός εφιάλτης στο 7%: Ενέργεια και σιτηρά βάζουν φωτιά στις τιμές

Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου σε έξι αριθμούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News