Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 17:04
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Αύξηση ρεκόρ για τις τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο

Διαμορφώθηκαν στο 0,8%

ΗΠΑ: Αύξηση ρεκόρ για τις τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο

Το μεγαλύτερο άλμα σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 0,8% τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται για ελαφρώς καλύτερη επίδοση σε σχέση με την πρόβλεψη του Dow Jones για +0,9%, αλλά και πάλι αποτελεί άνοδο κατά 10% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.

Άνοδος της τάξης του 1,2% είχε καταγραφεί και τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Οι δομικές τιμές παραγωγού, χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, σημείωσαν άνοδο 0,8%, ενώ στο 12μηνο ο δομικός PPI διαμορφώθηκε στο 6,6%.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η βενζίνη. Περίπου το 40% της αύξησης στις τιμές παραγωγου οφείλεται στη βενζίνη, της οποίας η τιμή αυξήθηκε κατά 14,8%.

Το ντίζελ και η ηλεκτρική ενέργεια συνέβαλαν επίσης στην αύξηση κατά 8,2% στις τιμές της τελικής ζήτησης ενέργειας, ενώ οι τιμές των μηχανοκίνητων οχημάτων και του εξοπλισμού και των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν επίσης.

Οι διάφορες τιμές των προϊόντων διατροφής, όπως τα φρέσκα και τα ξηρά λαχανικά μαζί με το βοδινό και το μοσχαρίσιο κρέας παρουσίασαν πτώση.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την περίοδο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν οι τιμές της ενέργειας κινούνταν σε υψηλά επίπεδα. Οι τιμές ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται μετά την έναρξη του πολέμου, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στα δεδομένα του επόμενου μήνα.

Oι αριθμοί αυτοί έρχονται την ώρα που οι υπόλοιποι δείκτες πληθωρισμού στις ΗΠΑ βρίσκονται σε υψηλό 40ετίας, εξαιτίας των ανατιμήσεων από το φυσικό αέριο μέχρι τις τιμές των τροφίμων.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού θεωρείται προάγγελος του πληθωρισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Έως και 35% οι πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας φέτος

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – Ρεκόρ 40 ετών

Στασιμοπληθωρισμός προ των πυλών;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News