Business & Finance Πέμπτη 10/03/2022, 16:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – Ρεκόρ 40 ετών

Στο 7,9% τον Φλεβάρη

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – Ρεκόρ 40 ετών

Υψηλό 40ετίας «χτύπησε» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 7,9% για τον Φεβρουάριο, την ώρα που αυξάνονται συνεχώς οι τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα.

Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου ήταν ο υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 1982, όταν η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετώπισε τη διπλή απειλή του υψηλότερου πληθωρισμού και της υποχώρησης της οικονομικής ανάπτυξης.

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, επίσης αυξήθηκε κατά 0,5% τον Φεβρουάριο, ενώ σε επίπεδο έτους σκαρφάλωσε στο 6,4% από 6% τον Ιανουάριο, που επίσης αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1982.

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – Ρεκόρ 40 ετών-1

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 0,8%, κυρίως λόγω της ανόδου του κόστους της βενζίνης, των τροφίμων και της στέγασης, ενώ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχουν εκτιναχθεί και οι τιμές των οχημάτων και σειράς άλλων καταναλωτικών προϊόντων.

Ο , ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας

Πολλοί οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου θα ήταν ο υψηλότερος για φέτος, αντανακλώντας έτσι την αύξηση στην τιμή των αγαθών. Πλέον, λαμβάνοντας υπόψη και την κρίση στην Ουκρανία, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά τους επόμενους μήνες.

Για να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες τιμές των προϊόντων, η Federal Reserve πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2018.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Νέο ιστορικό ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο

ΗΠΑ: Νέα αύξηση των θέσεων εργασίας – Στο 3,8% η ανεργία τον Φεβρουάριο

ΗΠΑ: Αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά το ΑΕΠ για το δ΄ τρίμηνο του 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News