Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 11:35
BUSINESS & FINANCE

Αποκάλυψη: Η Ιβάνκα Τραμπ σχεδόν έγινε πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

«Έφτασε απίστευτα κοντά στο να συμβεί», αναφέρει πηγή που είχε γνώση του παρασκηνίου

Αποκάλυψη: Η Ιβάνκα Τραμπ σχεδόν έγινε πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Πολύ κοντά στην ανάληψη της προεδρίας της Παγκόσμιας Τράπεζας ήρθε το 2019 η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το The Intercept, o μη κερδοσκοπικός ειδησεογραφικός οργανισμός τον οποίο έχει δημιουργήσει ο συνιδρυτής του eBay, Πιερ Ομιντιάρ.

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, όταν ο επί επτά χρόνια επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, φυσικός και ανθρωπολόγος Τζιμ Γιονγκ Κιμ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έβαλε στην κορυφή της λίστας με τις υποψηφιότητες το όνομα της κόρης του.

Μάλιστα, όπως είχε πει τότε ο Τραμπ στο Atlantic, η Ιβάνκα θα ήταν μία εξαιρετική επιλογή γιατί «είναι πολύ καλή με τα νούμερα».

Χρειάστηκε να παρέμβει ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν και να μπλοκάρει τον διορισμό της Ιβάνκα Τραμπ, αποκαλύπτει τώρα το Intercept.

«Έφτασε απίστευτα κοντά στο να συμβεί», είπε πηγή που είχε γνώση του παρασκηνίου.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα, ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1944, επιδιώκει την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης της φτώχειας μέσω της παροχής τεχνικής και χρηματοοικονομικής βοήθειας σε χώρες –κυρίως αναδυόμενες- προκειμένου να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις και projects σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και άλλοι. Σύμφωνα με την παράδοση, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι συνήθως Αμερικανός, καθώς η θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πηγαίνει στους Ευρωπαίους.

Πριν να γίνει σύμβουλος του πατέρα της στον Λευκό Οίκο, η Ιβάνκα Τραμπ ήταν στέλεχος του ομίλου Trump και είχε τη δική της κολεξιόν μόδας  με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ.

Ασφαλώς, δεν είχε τις βαθιές οικονομικές γνώσεις που είχαν άλλοι ηγέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας. Έτσι, κατόπιν της παρέμβασης του Μνούτσιν, η θέση δόθηκε στον Ντέιβιντ Μάλπας, που την εποχή εκείνη ήταν υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News