Business & Finance Δευτέρα 8/11/2021, 17:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπούλαρντ (Fed): «Σήμα» για δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2022 

Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες καταστάσεις στην μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εποχή

Μπούλαρντ (Fed): «Σήμα» για δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2022 

Την αίσθηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές μέσα στο 2022, εξέφρασε ο επικεφαλής της Federal Reserve του Σεντ Λούις, προσθέτοντας ότι αν χρειασθεί η Fed θα τερματίσει πιο γρήγορα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, από τα μέσα του επόμενου έτους όπως έχει εξαγγείλει. 

«Εάν ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι αυτή τη στιγμή, τότε νομίζω ότι ίσως χρειαστεί να λάβουμε μέτρα λίγο νωρίτερα για να διατηρήσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο», δήλωσε ο Τζέιμς Μπούλαρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Fox Business Network. Ερωτηθείς εάν η Fed θα μπορούσε στη συνέχεια να αυξήσει τα επιτόκια τρεις ή τέσσερις φορές το επόμενο έτος, απάντησε ότι «αυτή δεν είναι η άποψή μου αυτή τη στιγμή».

Η Fed έχει ήδη «κάνει πολλά για να μεταφέρει την πολιτική σε μια πιο επιθετική κατεύθυνση», όπως τόνισε, με το σχέδιο της να περιορίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, να μετατίθεται νωρίτερα κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει και έναν πρόωρο τερματισμό του. 

Ο Μπούλαρντ είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές για ένα νωρίτερο τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed, καθώς ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μην υποχωρήσει τόσο γρήγορα όσο αρκετοί από τους αξιωματούχους της Fed πιστεύουν.

Όπως σημείωσε, η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα τρέξει με ρυθμό μεγαλύτερο από 4% το 2022, περιορίζοντας το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 4% το πρώτο τρίμηνο. Οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες που θεωρούνται η κύρια αιτία για τον επί του παρόντος υψηλό πληθωρισμό είναι πιθανό να συνεχιστούν και το επόμενο έτος, όπως είπε.

Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες καταστάσεις στην μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εποχή και είναι πιθανό τα 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι που ο ίδιος υπολογίζει ότι συνταξιοδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημία να μην επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, περιορίζοντας έτσι την προσφορά εργασίας. 

«Θα δούμε καθοδικές πιέσεις στο ποσοστό ανεργίας και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας με αύξηση των αποδοχών. Έχουμε ένα αρκετά υψηλό πληθωρισμό τώρα… σίγουρα θέλουμε να τον δούμε να πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο μας», κατέληξε ο διοικητής της Fed του Σεντ Λούις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: «Έρχεται» αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο του 2022

Fed: Αρχίζει το tapering το Νοέμβριο – Αμετάβλητα τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News