Business & Finance Τετάρτη 3/11/2021, 20:09
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Αρχίζει το tapering το Νοέμβριο – Αμετάβλητα τα επιτόκια

Fed: Αρχίζει το tapering το Νοέμβριο – Αμετάβλητα τα επιτόκια

Την έναρξη του tapering ανακοίνωσε η Fed, διαμηνύοντας ότι θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της από το Νοέμβριο με απώτερο στόχο να τις τερματίσει τον Ιούνιο του 2022, σε μία κίνηση που αναμενόταν ευρέως από τις αγορές. Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να θεωρεί προσωρινό τον πληθωρισμό. 

Ενώ όμως ανακοίνωσε μείωση κατά 15 δισ.δολάρια των μηνιαίων αγορών της ύψους 120 δισ.δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων κρατικών ομολόγων και τίτλων εξασφαλισμένων με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε θα αρχίσει το επόμενο στάδιο της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της, που είναι η αύξηση των επιτοκίων. 

Αναλυτικότερα, θα μειώσει τις αγορές κρατικών ομολόγων κατά 10 δισ.δολάρια και τους εξασφαλισμένους με ενυπόθηκα δάνεια τίτλους κατά 5 δισ.δολάρια μηνιαίως. 

«Η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση συνέχισαν να ισχυροποιούνται», αναφέρεται στο ανακοινωθέν, χωρίς ωστόσο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αλλάζει την πρόθεσή της να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν έως ότου ο πληθωρισμός «αγγίξει το στόχο του 2% ή τον ξεπεράσει ελαφρώς για κάποιο διάστημα και η αγορά απασχόλησης φθάσει τη μέγιστη δυναμική της».

Η έναρξη του tapering με τις μειώσεις που ανακοίνωσε η Fed ανοίγουν το δρόμο για πιθανή επιτοκιακή αύξηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, με εννέα από τους 18 αξιωματούχους του δ.σ. να προβλέπουν κίνηση το επόμενο έτος. Ωστόσο, το σημερινό ανακοινωθέν επαναλαμβάνει σαφώς ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 0,25% και μηδέν έως επιτευχθεί ο στόχος της μέγιστης ανάπτυξης της απασχόλησης. 

Ωστόσο, παρέμεινε στη θέση της ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί προσωρινός και συνεπώς δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση ενωρίτερα απ΄ό,τι αναμένεται.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ υπογράμμισε τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας, σημειώνοντας ότι εντείνουν τον κίνδυνο του πληθωρισμού, παρότι, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της, οι παράγοντες αυτοί θα είναι προσωρινοί. Παρ΄όλα αυτά, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μπορέσει να υποχωρήσει ο πληθωρισμός. 

«Στο πλαίσιο της περαιτέρω βελτίωσης της οικονομίας», η Fed ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων της, σηματοδοτώντας επισήμως τη στροφή της από τις άκρως υποστηρικτικές πολιτικές που έθεσε σε ισχύ το Μάρτιο του 2020 για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των μαζικών περικοπών θέσεων εργασίας που προκάλεσε η πανδημία. 

Μετά τις μειώσεις των αγορών το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, το δ.σ. της Fed κρίνει ότι αυτός ο ρυθμός μείωσης των αγορών θα συνεχιστεί πιθανόν κάθε μήνα, ωστόσο είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών εάν υπάρξει κάποια αλλαγή στις προοπτικές της οικονομίας, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν. 

Να σημειωθεί ότι η απόφασή της ήταν ομόφωνη από όλα τα μέλη του δ.σ. της. 

 

Πάουελ: Στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2022 η μείωση του πληθωρισμού 

 

«Ηρθε η ώρα για το tapering αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για αύξηση των επιτοκίων», είπε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. 

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ήρθε η ώρα για μία επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής, επειδή η οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά έχει ακόμη να διανύσει κάποιο δρόμο για να καλύψει τις απώλειες στην αγορά εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας. 

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ αναμένει μείωση του πληθωρισμού από το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2022, παρότι, όπως είπε, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι και ο στόχος της μέγιστης απασχόλησης, μια απαίτηση προϋπόθεση για οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων, θα μπορούσε να επιτευχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Εξήγησε ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ θα έχει βελτιωθεί αρκετά έως τα μέσα του επόμενου έτους ούτως ώστε να θεωρηθεί ότι έχει φθάσει στη «μέγιστη ανάπτυξη», ένα σημαντικό εμπόδιο για να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση των επιτοκίων. 

«Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί ως προς την αύξηση των επιτοκίων», τόνισε. 

Δεν βλέπει επίσης «ανησυχητικές αυξήσεις» στους μισθούς των εργαζομένων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα «ανοδικό σπιράλ όσον αφορά στους μισθούς», σε μία εξέλιξη που θα ανάγκαζε την Fed να λάβει πιο δραστικά μέτρα και πιο γρήγορα του αναμενομένου για να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. 

Ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ απέδωσε τον υψηλό οπληθωρισμό στις ελλείψεις βασικών αγαθών εξαιτίας των διαταραχών της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και στην εκρηκτική ζήτηση και όχι στη «σφιχτή» αγορά εργασίας. 

«Βλέπουμε τον πληθωρισμό να επιμένει και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο. Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από πιθανές εκβάσεις. Εάν χρειαστεί να αποκλίνουμε από το σχέδιό μας για tapering θα το κάνουμε με διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε ότι η Fed δεν πρόκειται να ξαφνιάσει τις αγορές εάν χρειαστεί να αλλάξει τον ρυθμό του tapering, καθώς, όπως είπε, θα ενημερώσει για οιαδήποτε αλλαγή. 

Αναφορικά με την ανάπτυξη, είπε ότι καθώς υποχωρεί η πανδημία του κορωνοϊού, η οικονονική ανάπτυξη θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το τρέχον τρίμηνο. Ο ίδιος προσέθεσε ότι «αναμένεται δυναμική ανάπτυξη φέτος, παρά το γεγονός ότι έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης νέων θέσεων εργασίας».

moneyreview.gr  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News