Business & Finance Τετάρτη 13/10/2021, 21:26
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρακτικά της Fed: «Σήμα» για tapering το Νοέμβριο – Εχουν εκπληρωθεί και οι δύο στόχοι

Πρακτικά της Fed: «Σήμα» για tapering το Νοέμβριο – Εχουν εκπληρωθεί και οι δύο στόχοι

To σήμα ότι μπορούν να αρχίσουν τη μείωση των αγορών ομολόγων στα μέσα Νοεμβρίου έδωσαν οι διαμορφωτές πολιτικής της Fed παρότι παραμένουν διηρημένοι ως προς το πόσο μεγάλη απειλή συνιστά η αύξηση του πληθωρισμού και στο πόσο σύντομα θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια, όπως έδειξαν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση στις 21/22 Σεπτεμβρίου.

«Δεν ελήφθη απόφαση για να αρχίσει το tapering στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, όμως οι κεντρικοί τραπεζίτες άφησαν να εννοηθεί αυτό, με δεδομένο ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή και συνεπώς μία σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στα μέσα του επόμενου έτους φαίνεται να είναι η ενδεδειγμένη πρακτική», σύμφωνα με τα πρακτικά. 

Οι διαμορφωτές συζήτησαν το ενδεχόμενο μείωσης των αγορών κρατικών ομολογων κατά 10 δισ.δολαρια το μήνα και των αγορών χρεογράφων εξασφαλισμένων με υποθήκη κατά 5 δισ.δολαρια το μήνα, σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά, παρότι κάποιοι διαμορφωτές πολιτικής ζήτησαν πιο γρήγορο ρυθμό. 

Εάν η απόφαση για έναρξη του tapering λάβει χώρα στις 2/3 Νοεμβρίου, αναφέρουν τα πρακτικά, τότε η διαδικασία θα ξεκινήσει είτε στα μέσα του ιδίου μηνός είτε στα μέσα Δεκεμβρίου. 

«Ένας αριθμός αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ πιστεύουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην εκπλήρωση των στόχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ως προς την απασχόληση», αναφέρουν τα πρακτικά. 

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη επειδή οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι ο στόχος της σταθερότητας των τιμών έχει ήδη επιτευχθεί. Οι αξιωματούχοι της Fed περιμένουν να εκπληρωθούν και οι δύο στόχοι – για την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών – για να προχωρήσει στη μείωση των αγορών ομολόγων. 

Το δ.σ. της Fed συζήτησε επίσης και το σχέδιο μείωσης των αγορών ομολόγων το οποίο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2022 εάν η έναρξη γίνει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Επίσης, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, οι μισοί από τα μέλη του δ.σ. ανέμεναν επιτοκιακή αύξηση κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου έτους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
    

    

  
    
  

  
    
       

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News