Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 20:53
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Επιμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές

Πάουελ: Επιμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές

Την άποψη ότι οι σημερινές πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές εξέφρασε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ από το συνέδριο της ΕΚΤ, αποδίδοντάς τες στην επανεκκίνηση των οικονομιών μετά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εδώ και καιρό, τόσο εμείς όσο και άλλοι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες είχαμε προβλέψει ότι ο σημερινός πληθωρισμός είναι παροδικός και δεν θα οδηγήσει σε ένα νέο καθεστώς υψηλού πληθωρισμού κάθε χρόνο. Η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι ουσιαστικά συνέπεια της αδυναμίας των αλυσίδων εφοδιασμού να ανταποκριθούν στην πολύ ισχυρή ζήτηση, γεγονός που σχετίζεται με το άνοιγμα των οικονομιών – μια διαδικασία που θα έχει αρχή, μέση και τέλος», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας. 

Ο Πάουελ παραδέχθηκε ότι «είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος ή πόσο θα διαρκέσει»«, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε πως θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός».

Ο πρόεδρος της Fed χαρακτήρισε απογοητευτικό το γεγονός ότι τα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες δεν βελτιώνονται παρά την ανάκαμψη των οικονομιών από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και φαίνεται ότι θα παραμείνουν και το επόμενο έτος και θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. 

Το μήνυμα ωστόσο που έστειλε είναι ότι η συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού παραμένει ο βασικός παράγοντας που καθοδηγεί την πορεία της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. «Είναι απογοητευτικό να ξέρουμε ότι η εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού και το να θέσουμε υπό έλεγχο τη μετάλλαξη Δέλτα δεκαοκτώ μήνες μετά παραμένει η πιο σημαντική οικονομική πολιτική που έχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ. 

«Και είναι επίσης απογοητευτικό να βλέπουμε ότι τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού δεν βελτιώνονται, στην πραγματικότητα μάλιστα φαίνεται να επιδεινώνονται λίγο», πρόσθεσε. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλότερα του αναμενομένου επίπεδα και το επόμενο διάστημα. Οσο για την ανάπτυξη, τη βλέπει να συνεχίζεται με αρκετά υψηλό ρυθμό το επόμενο έτος με την ανεργία να υποχωρεί σημαντικά σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News