Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 20:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HΠΑ: Το χρέος των νοικοκυριών διογκώθηκε στα 141 τρισ.δολάρια στο β’ τρίμηνο

HΠΑ: Το χρέος των νοικοκυριών διογκώθηκε στα 141 τρισ.δολάρια στο β’ τρίμηνο

Ακόμη μία σημαντική άνοδο γνώρισε ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών, μαζί όμως αυξήθηκε και το χρέος τους και οι πιστώσεις τους, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Φέντεραλ Ριζέρβ που ανακοινώθηκαν σήμερα. 

Εν μέρει χάρη στη μεγάλη άνοδο των μετοχών, ο συνολικός πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών εκτινάχθηκε στα 141,7 τρισ.δολάρια στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2021. Αυτό σημαίνει μία αύξηση της τάξης των 5,85 τρισ.δολαρίων ήτοι 4,3% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο. Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περιόδο, όταν άρχιζε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορωνοϊού, η αύξηση είναι της τάξης του 19,6%. 

Ενα μεγάλο μέρος του πλούτου προήλθε από τα εντυπωσιακά κέρδη της Wall Street, τα οποία συνέβαλαν στην αύξηση του πλούτου κατά 3,5 τρισ.δολάρια, ενώ η αύξηση των τιμών στο real estate σήμανε επιλέον έσοδα της τάξης των 1,2 τρισ.δολαρίων. 

Ωστόσο, μαζί με την αύξηση του πλούτου, διογκώθηκε και το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών. Το συνολικό χρέος των καταναλωτών εκτινάχθηκε στα 17,3 τρισ.δολαρια, με βάση στοιχεία έως τα τέλη Ιουνίου, που σημαίνει αύξηση 7,9% σε τριμηνιαία βάση. Επίσης, η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 8,6%, ενώ το ενυπόθηκο στεγαστικό χρέος κατέγραψε άνοδο 8%. 

Το χρέος των νοικοκυριών αντικατοπτρίζει το αντίστοιχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που έφθασε στο τέλος του δεύτερο τριμήνου στα 28,5 τρισ.δολάρια, με αύξηση 9,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε σε άνευ προηγουμένου μέτρα στήρξιξης. 

Οσον αφορά στο χρέος των επιχειρήσεων εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα, αυξήθηκε με πιο αργό ρυθμό, μόλις κατά 1,4% στα 18 τρισ.δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News