Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 21:47
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Σύντομα η έναρξη του tapering, πιθανόν και στην επόμενη συνεδρίαση

Πάουελ: Σύντομα η έναρξη του tapering, πιθανόν και στην επόμενη συνεδρίαση

Ανοικτή την πόρτα για έναρξη του tapering σύντομα, ακόμη και στην επόμενη συνεδρίαση, άφησε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξή του αμέσως μετά το ανακοινωθέν της Fed, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η μείωση των αγορών θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2022. Εδωσε ωστόσο τη δέσμευση ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία έως ότου ανακάμψει πλήρως.  

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο Πάουελ τόνισε ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετούς ακόμη μήνες, προτού μετριαστεί, αποδίδοντας την ανοδική αναθεώρηση στις ελλείψεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας και στην αγορά εργασίας. «Η Fed ανταποκρίθηκε στους στόχους που είχε θέσει ως προς τον πληθωρισμό για να αρχίσει το tapering, όμως όσον αφορά στην αγορά εργασίας η κεντρική τράπεζα δεν θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για το tapering, αν και οι απόψεις διίστανται», είπε χαρακτηριστικά.   

«Πολλοί στην επιτροπή πιστεύουν ότι έχει επιτευχθεί ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά την απασχόληση… Υποθέτω ότι κατά τη δική μου άποψη ο στόχος για ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο στην απασχόληση δεν έχει επιτευχθεί», διευκρίνισε ο Πάουελ, εξηγώντας γιατί δεν ελήφθη σήμερα απόφαση για το χρονοδιάγραμμα επιβράδυνσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων. 

Προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμική και την υπόλοιπη διάρκεια του έτους, παρά την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων. Εξήγησε ότι η αύξηση της ανεργίας αποτυπώνει τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, ενώ παραδέχθηκε ότι η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να επηρεάζει την αγορά εργασίας, κάτι ωστόσο που με τον καιρό θα εξαλειφθεί. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια σε τι κατάσταση θα είναι η οικονομία σε ένα χρόνο από σήμερα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters   

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News