Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 20:48
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: «Ναι» στην έναρξη του tapering, «όχι» σε αύξηση των επιτοκίων

Πάουελ: «Ναι» στην έναρξη του tapering, «όχι» σε αύξηση των επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε μεν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσει τη μείωση των αγορών ομολόγων της σύντομα, όχι όμως και να αυξήσει τα επιτόκια, επειδή η απασχόληση εξακολουθεί να αναπτύσσεται με πολύ χαμηλό ρυθμό και ο υψηλός πληθωρισμός πιθανότατα θα υποχωρήσει το επόμενο έτος καθώς οι πιέσεις από την πανδημία COVID-19 εξασθενίζουν.

«Πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή για να αρχίσουμε το tapering, δεν νομίζω όμως ότι είναι καιρός για να αυξήσουμε τα επιτόκια», είπε ο Πάουελ. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε υπομονή και να δώσουμε χρόνο στην αγορά εργασίας να ανακάμψει».

Αυτή η προοπτική, τόνισε ο Πάουελ, αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο, σημειώνοντας ότι εάν ο πληθωρισμός – ήδη υψηλότερος και με μεγαλύτερη του αναμενομένου διάρκεια – συνεχίσει να κινείται επίμονα ανοδικά, τότε η Fed θα προβεί σε δράση. 

Η Fed αναμένεται να αρχίσει να αποσύρει μέρος από τα μέτρα στήριξης στη διάρκεια της πανδημίας, κίνηση που έχει σηματοδοτήσει ότι θα μπορούσε να κάνει και τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται ακροβατεί αυτή τη στιγμή στη διπλή εντολή της που είναι η ανάπτυξη της αγοράς εργασίας σε πλήρη δυναμική και η σταθερότητα των τιμών. 

Ο Πάουελ σημείωσε επίσης ότι «οι περιορισμοί στην αλυσίδα προσφοράς και ο αυξημένος πληθωρισμός είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και να συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά, το ίδιο ισχύει και για τις πιέσεις στους μισθούς». Για το λόγο αυτό, όπως είπε, η Φέντεραλ Ριζέρβ θα παρακολουθεί και θα περιμένει. 

«Ενώ πλησιάζει η ώρα για μείωση των αγορών στοιχείων του ενεργητικού, θα ήταν πρόωρη μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, μέσω της αύξησης των επιτοκίων αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά επικαλούμενος όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News