Business & Finance Σάββατο 30/10/2021, 17:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: «Έρχεται» αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο του 2022

Η Fed έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η απασχόληση να φθάσει στα μέγιστα επίπεδα πριν αυξήσει τα επιτόκια

Goldman Sachs: «Έρχεται» αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο του 2022

Οι «υψηλές πτήσεις» του πληθωρισμού θα αναγκάσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων ένα χρόνο νωρίτερα από τον προγραμματισμό της και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2022, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, Goldman Sachs.

Σε ανάλυση προς τους πελάτες της τράπεζας η οποία διανεμήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από το εύρος 0% – 0,25%, αμέσως μόλις αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό στο τεραστίων διαστάσεων πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με την ανάλυση, μια δεύτερη αύξηση θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο του 2022 και στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξάνει τα επιτόκια δύο φορές το χρόνο.

Οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα μετά το πέρας της συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, ότι θα αρχίσουν να επιβραδύνουν την αγορά περιουσιακών στοιχείων τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο κατά σχεδόν 15 δισ. δολαρίων το μήνα. 

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εμφανίζονταν διχασμένοι σχετικά με το αν η αύξηση των επιτοκίων πρέπει να γίνει του χρόνου ή το 2023, οι επενδυτές έχουν εντείνει τα στοιχήματα τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο πληθωρισμός θα επιβάλει την αύξησή τους το επόμενο έτος. 

Για την αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους, οι οικονομολόγοι της Goldman τόνισαν ότι ο κύριος λόγος είναι ότι αναμένουν ο πληθωρισμός θα επιμείνει να κινείται υψηλότερα για περισσότερο διάστημα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως. Πλέον εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να κινείται υψηλότερα από το 4% όταν θα τερματίσει και η μείωση των αγορών ομολόγων από τη Fed.

Η Fed έχει θέσει στόχους τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την απασχόληση. Ενώ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η απασχόληση να φθάσει στα μέγιστα επίπεδα πριν αυξήσει τα επιτόκια, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs υποστηρίζουν ότι με τον πληθωρισμό αισθητά υψηλότερα από τον στόχο της και τη διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας σε υψηλά επίπεδα, οι αξιωματούχοι πιθανότατα θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οποιασδήποτε έλλειψη στο εργατικό δυναμικό θα είναι κατά μεγάλο ποσοστό διαρθρωτική ή εθελοντική.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News