Business & Finance Τρίτη 22/06/2021, 23:31
FEDERAL RESERVE

Πάουελ (Fed): Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια υπό τον φόβο του πληθωρισμού 

Οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του καταναλωτή «δεν υποδεικνύουν μια στιβαρή οικονομία»

Πάουελ (Fed): Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια υπό τον φόβο του πληθωρισμού 

Για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να ενθαρρύνει την «ευρεία και χωρίς αποκλεισμούς» ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πολύ γρήγορα υπό τους φόβους της επιτάχυνσης του πληθωρισμού, ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ. 

«Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή φοβόμαστε την πιθανή ενεργοποίηση του πληθωρισμού. Θα περιμένουμε τα στοιχεία για τον πραγματικό πληθωρισμό ή για άλλες ανισορροπίες», δήλωσε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια κατάθεσης ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο. 

Οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του καταναλωτή «δεν υποδεικνύουν μια στιβαρή οικονομία» η οποία απαιτεί υψηλότερα επιτόκια, αλλά προέρχονται από κατηγορίες οι οποίες «επηρεάζονται άμεσα από το άνοιγμα» της οικονομίας, όπως τόνισε. 

Για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ο επικεφαλής της Fed ανέφερε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει επικεντρωμένη σε ένα ευρύ φάσμα στοιχείων από την αγορά εργασίας.

Οι βουλευτές πίεσαν τον Πάουελ, ούτως ώστε η Fed να υποσχεθεί ότι η οικονομία θα ανακτήσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν μετά την πανδημία.

«Δεν θα κοιτάξουμε απλώς τους βασικούς αριθμούς για την ανεργία», δήλωσε ο Πάουελ στα μέλη της υποεπιτροπής του Σώματος για την Κρίση του Κορωνοϊού. «Θα εξετάσουμε όλα τα είδη μέτρων. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε» για να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη της ανάκαμψης θα μοιραστούν πληρέστερα.

«Έχουμε ασταθή απασχόληση και υψηλότερο πληθωρισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών από το Οχάιο, αναφερόμενος στους στόχους της Fed για την εξασφάλιση της μέγιστης απασχόλησης και των σταθερών τιμών. «Κάτι πρέπει να δώσει η Fed», όπως τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News