Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

Πάουελ: Κρατώντας «λεπτές ισορροπίες» ανάμεσα στην Ουκρανία και στον πληθωρισμό

Πάουελ: Κρατώντας «λεπτές ισορροπίες» ανάμεσα στην Ουκρανία και στον πληθωρισμό

O πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, θα κληθεί να πείσει το Κογκρέσο αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αναλάβει μεγαλύτερη δράση για να ελέγξει τον πληθωρισμό την ώρα που οι αγορές αναμένουν ότι θα κάνει λιγότερα. 

Εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στον χρηματοοικονομικό κόσμο, η Wall Street περιορίζει τις προσδοκίες για ανάληψη δράσης από τη Fed. 

Eνώ οι αγορές περίμεναν ότι η Fed θα προχωρούσε ακόμη και σε επτά επιτοκιακές αυξήσεις το 2022, οι τελευταίες ενδείξεις κάνουν λογο για πέντε, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση των 125 μονάδων βάσης, που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα κινηθούν σε ένα εύρος μεταξύ 1,25% και 1,50%. 

Η αλλαγή κλίματος σημαίνει ότι ο Πάουελ έχει ένα πολύ δύσκολο έργο στο να εξηγήσει ότι η Fed είναι μεν αποφασισμένη να ελέγξει τον πληθωρισμό παρακολουθώντας ταυτόχρονα και τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής έντασης. 

«Πρόκειται για μία πράξη πολύ λεπτής ισορροπίας. Η αίσθησή μου είναι ότι θα υπερτονίσει την άποψη ότι πρόκειται για μία περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας και αυτό μπορεί να δικαιολογήσει μία πιο επιφυλακτική στάση ως προς τη νομισματική πολιτική», αναφέρει ο Μαρκ Ζαντί, οικονομολόγος της Moody’s Analytics. 

Mέχρι πριν από μία εβδομάδα, οι αγορέ ςπερίμεναν ότι η Fed θα προχωρούσε σε αύξηση των 25 μονάδων βάσης σε καθεμία από τις εναπομείνασες επτά συνεδριάσεις του τρέχοντος έτους. Υπήρχε μάλιστα υψηλό ποσοστό πιθανότητας για μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Τώρα όμως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα, τουλάχιστον προς το παρόν. 

Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει σταθερός φέτος, ίσως ελαφρά χαμηλότερος από το 2021, που ήταν ο ισχυρότερος από το 1984. Αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 4% το 2022. Ωστόσο, η προοπτική περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού και οι νέες διαταραχές στην αλυσίδα τροφοδοσίας δημιουργούν νέο «πονοκέφαλο» στη Φέντεραλ Ριζέρβ. 

«Εισερχόμαστε σε μία περίοδο στασιμοπληθωρισμού. Το ερώτημα είναι εάν ο Πάουελ θα σταθεί περισσότερο στη στασιμότητα ή στον πληθωρισμό. Εάν κρίνουμε από την ιστορία στη μετά του Βόλκερ εποχή, η Fed εστιάζει στην ανάπτυξη», λέει χαρακτηριστικά αναλυτής. 

«Πιστεύουμε ότι ο Πάουελ θα δώσει έμφαση ότι εν μέσω αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, η Fed παραμένει επικεντρωμένη στο μακροοικονομικό στόχο της και θα συνεχίσει να κινείται στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της με την προοπτική να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο διατηρώντας δυναμική την αγορά απασχόλησης», σημειώνει ο Κρίσνα Γκούχα της Evercore ISI. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News