Business & Finance Πέμπτη 17/02/2022, 22:13
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mπούλαρντ (Fed): Ο πληθωρισμός θα βγει εκτός ελέγχου, τώρα είναι η στιγμή για δράση

Mπούλαρντ (Fed): Ο πληθωρισμός θα βγει εκτός ελέγχου, τώρα είναι η στιγμή για δράση

Προειδοποίηση ότι εάν δεν υπάρξει δράση από την κεντρική τράπεζα ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα, απηύθυνε ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ.

«Είμαστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο τώρα από ό,τι ήμασταν κάθε άλλη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, που σημαίνει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Ένα σενάριο θα ήταν… μια νέα έκπληξη την οποία δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε αυτή τη στιγμή, με ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό. Αυτή είναι η κατάσταση που θέλουμε να… βεβαιωθούμε ότι δεν θα συμβεί».

Ο Μπούλαρντ έχει απευθύνει επανειλημμένως εκκλήσεις για επιθετική δράση από την Fed. Έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα μέχρι τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι αυξήσεις των τιμών που τρέχουν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών.

Στη σημερινή ομιλία του, ο Μπούλαρντ επανέλαβε την άποψή του ότι η Fed θα έπρεπε να «είχε αυξήσει προκαταβολικά» τα επιτόκια έτσι ώστε να προλάβει τον πληθωρισμό που βρίσκεται στο 7,5%.

«Συνολικά, θα έλεγα ότι έχει δοθεί πάρα πολλή έμφαση στην ιδέα ότι ο πληθωρισμός θα εκτονωθεί κάποια στιγμή στο μέλλον», είπε ο Μπούλαρντ. «Κινδυνεύουμε να μην εκτονωθεί ο πληθωρισμός και το 2022 θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με αρκετά υψηλό πληθωρισμό. Γι’ αυτό, δεδομένης αυτής της κατάστασης, η Fed θα πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα και πιο επιθετικά από ό,τι θα κάναμε σε άλλες συνθήκες».

Ο Μπούλαρντ είπε ότι η επικείμενη αλλαγή στη νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως προσπάθεια περιορισμού των αγορών και της οικονομίας.

«Δεν είναι αυστηρή πολιτική. Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι είναι αυστηρή πολιτική», είπε. «Είναι η απόσυρση των μέτρων στήριξης που θα σηματοδοτήσει ότι παίρνουμε την κατάσταση τα σοβαρά».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Πρακτικά Fed: Έτοιμη για επιτοκιακές αυξήσεις, αλλά με βάση τα στατιστικά στοιχεία κάθε φορά

«Καμπανάκι» για ύφεση από μία απότομη σύσφιγξη πολιτικής της Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News