Business & Finance Σάββατο 19/02/2022, 14:57
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

JPMorgan Chase: «Βλέπει» εννέα επιτοκιακές αυξήσεις 25 μονάδων βάσης από την Fed

JPMorgan Chase: «Βλέπει» εννέα επιτοκιακές αυξήσεις 25 μονάδων βάσης από την Fed

Οικονομολόγοι της JPMorgan Chase & Co. εκτιμούν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης εννέα φορές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. 

Η JPMorgan συμπαρατάσσεται με άλλες κορυφαίες τράπεζες της Wall Street οι οποίες στοιχηματίζουν σε πιο επιθετική νομισματική πολιτική, από τη στιγμή που οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ γνώρισαν τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982. Η Goldman Sachs προβλέπει επτά επιτοκιακές αυξήσεις φέτος έναντι πέντε που είχε προβλέψει αρχικά. 

«Περιμένουμε τώρα επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης σε καθεμία από τις επόμενες εννέα συνεδριάσεις, με την πολιτική της Fed να προσεγγίζει την ουδέτερη στάση μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους», ανέφερε ομάδα οικονομολόγων της JPMorgan με επικεφαλής τον Μπρους Κάσμαν. 

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ ξάφνιασαν ανοδικά. Δεν βλέπουμε εφεξής αποκλιμάκωση από τα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου», ανέφεραν οι οικονομολόγοι. 

Αναφερόμενοι στον πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι της JPMorgan θεωρούν ότι θα ανατροφοδοτείται συνεχώς από την υψηλή ανάπτυξη, τις πιέσεις στις τιμές και τη συμπεριφορά του ιδιωτικού τομέα που θα παραμείνει ως έχει ακόμη και εάν οι σημερινές πιέσεις στις τιμές στον ενεργειακό κλάδο αρχίσουν να υποχωρούν. 

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τώρα οι κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν την ανάπτυξη με αντίκτυπο και στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες συνιστούν τη μεγαλυτερη πρόκληση σε ένα κατ΄άλλα υγιές περιβάλλον», αναφέρουν οι οικονομολόγοι. 

Την Παρασκευή είχαν προηγηθεί τα σχόλια του διοικητή της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σιγκάου, Τσαρλς Έβανς για την επιτακτική ανάγκη «σημαντικής αλλαγής πολιτικής» από την Fed για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του πληθωρισμού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρ. Μπόστιτς (Fed): Πιθανή μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

ΒlackRock: Η Fed πρέπει να σταματήσει τώρα τις αγορές ομολόγων της

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News