Business & Finance Πέμπτη 27/01/2022, 12:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Μικτά πρόσημα στα χρηματιστήρια στον απόηχο της Fed  

Ευρώπη: Μικτά πρόσημα στα χρηματιστήρια στον απόηχο της Fed  

Προς διαφορετικές κατευθύνσεις κινούνται σήμερα Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με την οποία σηματοδότησε την πρώτη αύξηση επιτοκίων για το 2022 τον Μάρτιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται οριακά υπό του μηδενός, με τους κυριότερους κλάδους του να παρουσιάζουν μικτά πρόσημα.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 0,25%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,50%, στο Παρίσι ο CAC 40 καταβάλει προσπάθειες να περάσει σε θετικό έδαφος, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο περί του 0,40%.

Παρόμοια η εικόνα και των βασικών κλάδων, με αυτούς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τραπεζών να ξεχωρίζουν με κέρδη της τάξεως του 1,42% και 1,88% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, ο κλάδος των λιανικων πωλήσεων αποδυναμώνεται κατά 1%, ο τεχνολογικός κλάδος κινείται χαμηλότερα κατά 0,87%, καθώς είναι από τους κλάδους που θεωρείται όταν τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ απώλειες σχεδόν 0,70% παρουσιάζουν οι κλάδοι των ταξιδίων και αναψυχής και των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Χθες βράδυ, σήμα για αύξηση των επιτοκίων της τον Μάρτιο έδωσε η Fed, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασής της, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τα σχέδιά της για ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων της τον ίδιο μήνα, προτού αρχίσει να μειώνει σημαντικά τον ισολογισμό της. 

Οι δύο αυτές κινήσεις σηματοδοτούν το τέλος της άκρως χαλαρής νομισματικής πολιτικής της που χαρακτήρισε όλη την περίοδο της πανδημίας, καταδεικνύοντας την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fed: Διπλό σήμα για αύξηση των επιτοκίων Μάρτιο και συρρίκνωση του ισολογισμού της

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News