Business & Finance Πέμπτη 2/12/2021, 11:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Συνεχίζεται το rollercoaster των μετοχών 

Ευρώπη: Συνεχίζεται το rollercoaster των μετοχών 

Σε απώλειες επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, καθώς οι φόβοι για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον έκαναν ξανά την εμφάνισή τους στις αγορές, ενώ έχει ανακύψει ένας προβληματισμός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει με ταχύτερο ρυθμό τις αγορές ομολόγων. 

Ο δείκτης Euro STOXX 600 καταγράφει οριακά απώλειες πέραν του -1%, με την εικόνα των κυριοτέρων κλάδων του να έχει βαφτεί κόκκινη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λαμβάνοντας υπόψη και τη σημερινή συνεδρίαση ο πανευρωπαϊκός δείκτης τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις εναλλάσσεται μεταξύ κερδών και απωλειών μέρα παρά μέρα.

Πτωτικά κινούνται και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής ηπείρου, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να προσεγγίζει το -1%, τους CAC 40 και FTSE MIB σε Παρίσι και Μιλάνο να υποχωρούν κατά 0,80% και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να διαγράφει περί του 0,67%.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις σήμερα δέχεται ο κλάδος της τεχνολογίας, υποχωρώντας κατά 2,80%, «παίρνοντας» τη σκυτάλη από τους κλάδους των ταξιδίων και αναψυχής και των λιανικών πωλήσεων οι οποίοι χθες με τη σειρά τους δέχθηκαν έντονους τριγμούς. 

Η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού κρατάει τους επενδυτές σε κατάσταση συναγερμού, οι οποίοι όμως προβληματίζονται και από τα μηνύματα που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και υποδεικνύουν σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Χθες ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο Κογκρέσο άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πιο επιθετική μείωση των αγορών ομολόγων.

Παράλληλα, όπως επισήμανε, η Fed δηλώνει έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που ο πληθωρισμός επιμένει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, κάτι που υποδεικνύει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. 

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ από τη σημερινή του συνεδρίαση, αναφορικά με το αν θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του, ή θα επιλέξει να αναστείλει την προγραμματισμένη του αυτή κίνηση. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News