Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 11:54
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοιγμα εβδομάδας με άνοδο 2,4% και τις τράπεζες στο επίκεντρο 

Χρηματιστήριο: Άνοιγμα εβδομάδας με άνοδο 2,4% και τις τράπεζες στο επίκεντρο 

Από εκεί που σταμάτησε την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών στην εναρκτήρια συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω μιας γενικευμένης αισιοδοξίας στις αγορές για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. 

Ο Γενικός Δείκτης έχει υπερβεί το 2,40% όπως και τις 847 μονάδες και με τα σημερινά κέρδη και αυτά της προηγούμενης Παρασκευής η ενίσχυσή του έχει ξεπεράσει το 5%. Το χαμηλό ημέρας έχει καταγραφεί στις 832 μονάδες επίπεδο αρκετά μακρινό από αυτό που διαπραγματεύεται επί του παρόντος, με το υψηλό ημέρας να σημειώνεται στις 848,36 μονάδες. 

Ο τζίρος έχει διαμορφωθεί πλέον των 16 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 8,2 εκατ. τεμάχια και τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν συναλλαγές στις μετοχές των τραπεζών.

Οι μετοχές των τραπεζών και σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε έναν κλάδο στον οποίο υπάρχει κινητικότητα, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε ότι το παράρτημα της HSBC στην Ελλάδα ήρθε σε συμφωνία επί της αρχής με την Παγκρήτια Τράπεζα για την πώληση των υποκαταστημάτων της. 

Μπορεί η συμφωνία να αφορά μη συστημική τράπεζα, ωστόσο η συμφωνία αυτή είναι ένα δείγμα ότι οι περιφερειακές τράπεζες δυναμώνουν, ενώ και τα αποτελέσματα της Eurobank για το 2021 έδειξαν ότι η τράπεζα βαδίζει με σταθερά βήματα προς την ισχυροποίησή της. Οι ελληνικές όπως και οι ευρωπαϊκές τράπεζες για περισσότερο από μια δεκαετία ταλαιπωρούνται από το περιβάλλον με τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά ή και αρνητικά επίπεδα, κάτι που έχει επιβαρύνει σε μέγιστο βαθμό την κερδοφορία τους. 

Η σημερινή εικόνα των μετοχών των τραπεζών έχει ως εξής:

  • Alpha Bank 4,66% 1,0780 ευρώ 
  • Eurobank 4,89% 0,9560 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 5,77% 2,8950 ευρώ   
  • Πειραιώς 3,37% 1,3180 ευρώ

Με τα ισχυρά κέρδη ο τραπεζικός δείκτης και σήμερα κινείται με ισχυρά κέρδη της τάξεως του 5,52% και πλησιάζει πλέον τις 600 μονάδες. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με τη σειρά του σημειώνει άνοδο 2,55% και με εξαίρεση της μετοχή της Jumbo έχει όλες τις μετοχές του σε θετικό έδαφος. 

Πέραν των τραπεζών, ξεχωρίζουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ με κέρδη 4,66%, της MIG (4,40%), της Βιοχάλκο (3,39%), ενώ ψηλά κινούνται και οι μετοχές των κατασκευαστικών. 

Η εβδομάδα αυτή όπως και οι επόμενες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς οι ελληνικές εισηγμένες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους, αρχής γενομένης από σήμερα που Alpha Bank και ΟΛΠ κάνουν τις πρώτες δημοσιεύσεις ενώ αύριο Premia, Cenergy και Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσουν επίσης τις επιδόσεις του 2021. Ενδιαφέρον θα έχουν πάντως όσα θα πει σήμερα στους αναλυτές η διοίκηση της Alpha Bank, με το μόνο βέβαιο να είναι ότι οι επιχειρηματίες επιζητούν το τέλος του πολέμου, ώστε να απομακρυνθεί, κυρίως, το αρνητικό ψυχολογικό κλίμα που απλώνεται στην οικονομία. Και βέβαια να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες, όπως ανέφερε (πιο πολύ με ευχή μοιάζει), την Παρασκευή ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμάται ότι δεν θα κρατήσουν επί μακρόν. Όπως είπε, ο πόλεμος μας οδήγησε, απλώς, στο να τραβήξουμε λίγο το πόδι από το γκάζι. «Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Και όπως συνέβη στην πανδημία απαιτείται ευρωπαϊκή λύση».

Την ίδια ώρα, ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, επιβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα» των συνομιλιών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το success story των εισηγμένων του 2021 και το boom των ελληνικών μαρμάρων

HSBC: Συμφωνία για πώληση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα στην Παγκρήτια Τράπεζα

Ουκρανία: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News