ΑΓΟΡΕΣ

Υπό διεθνή κλοιό το Χρηματιστήριο – Πτώση έως 3% στις τράπεζες

Στο -1,8% και τις 925 μονάδες ο Γ.Δ.

Υπό διεθνή κλοιό το Χρηματιστήριο – Πτώση έως 3% στις τράπεζες

Διαστάσεις προσλαμβάνουν οι σημερινές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπαναχωρεί στα επίπεδα των 920 – 930 μονάδων, με τις τράπεζες να δέχονται το μεγαλύτερο κύμα των πιέσεων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική πτώση κατά 1,83% και διαμορφώνεται στις 925,22 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 22 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (942,46 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 21 μονάδες (από 921,93 έως 941,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 40 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3 ώρες και 40 λεπτά.  

Ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων παρατηρείται στις τράπεζες, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να κατακρημνίζεται στο -3% και τα 3,1 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν οι μετοχές των Alpha Bank – Eurobank. 

Οι ρευστοποιήσεις, όπως είναι εύλογο, επιδρούν και στα μη τραπεζικά blue chips, με τις μετοχές των Motor Oil, Μytilineos, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development και Jumbo να χάνουν τουλάχιστον 2%. 

Ενδεικτικό του εύρους των πωλήσεων είναι το γεγονός ότι στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όλες οι μετοχές των εισηγμένων βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.   

Διόρθωσης συνέχεια 

Η Λεωφόρος Αθηνών είναι σαφές ότι βρίσκεται σε διορθωτική πορεία, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να χάνει τα στηρίγματα των 940 μονάδων και να κινείται προς τις 920 – 930 μονάδες.  

Άλλωστε, το κλίμα στις ξένες αγορές μόνο ευνοϊκό δεν είναι, καθώς πέραν της δεδομένης πρόθεσης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια, το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία έρχεται να επιτείνει τις ανησυχίες.  

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μειώνεται κατά 2,1% και τις 464 μονάδες, ενώ απώλειες άνω του 1,5% εμφανίζουν οι κύριοι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο.  Αρνητικό προμηνύεται και το άνοιγμα στη Wall Street.  

Ευτυχώς, πάντως, προς ώρας οι ρευστοποιήσεις στην Αθήνα παραμένουν σε εύλογα επίπεδα, μην προσλαμβάνοντας ευρείες διαστάσεις και παρουσιάζοντας μια καλύτερη «συμπεριφορά» σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.  

Ένα χαρακτηριστικό, το οποίο καθιστά αισιόδοξους τους αναλυτές για τη μεσο-μακροπρόθεσμη πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία έχει μπει δυναμικά στο 2022, εμφανίζοντας την καλύτερη απόδοση από κάθε άλλη αγορά της Ευρώπης.   

Στο 2,7% οι απώλειες στις τράπεζες   

Ο τραπεζικός κλάδος, ομοίως με τον Γενικό Δείκτη, συνεχίζει τη διόρθωση, καθώς καταγράφει μεγάλες απώλειες κατά 2,74% και καθορίζεται στις 635,74 μονάδες, χάνοντας και τα στηρίγματα των 640 μονάδων.   

Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχωρεί κατά 3,2% και επιστρέφει στα 3,1 ευρώ. Κατά 2,3% μειώνεται και η μετοχή της Alpha Bank, διολισθαίνοντας στο 1,25 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -1,9% και το 1,42 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να βρίσκεται στο -2,5% και το 0,96 ευρώ, απομακρυνόμενη από το ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -2,34% 1,25 ευρώ   
  • Eurobank -2,49% 0,9692 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -3,22% 3,128 ευρώ   
  • Πειραιώς -1,93% 1,421 ευρώ   

Κυριαρχία πωλητών στο ταμπλό   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo παρουσιάζει απώλειες άνω του 4% και υποχωρεί κάτω από το όριο των 14 ευρώ. Κατά 2,6% μειώνεται και η μετοχή της Motor Oil, η οποία βρίσκεται στα 14,6 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Aegean, Mytilineos και Lamda Development διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 2%, ενώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola διαπραγματεύεται στο -1,8%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τη μετοχή της Reds που εκτινάσσεται στο +6,3%, οι υπόλοιπες βρίσκονται στο «κόκκινο», με τις μετοχές των Profile – Epsilon να διορθώνουν στο -3%. 

Συνολικά, έως αυτή τη στιγμή (14.10), 17 μετοχές κινούνται ανοδικά, 89 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 68,5 δισ. ευρώ, χάνοντας 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                            

Διαβάστε επίσης:    

Ποιο είναι το νέο «αφεντικό» του Χρηματιστηρίου Αθηνών  

Η Νίκας εκτός χρηματιστηρίου: Από το πρώτο παριζάκι, στη μετοχή των 200 δραχμών και τα deals  

Στην κορυφή της Ευρώπης το Χρηματιστήριο Αθηνών – Η καλύτερη επίδοση για το 2022 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News