BUSINESS & FINANCE

Η Νίκας εκτός χρηματιστηρίου: Από το πρώτο παριζάκι, στη μετοχή των 200 δραχμών και τα deals

Η Νίκας εκτός χρηματιστηρίου: Από το πρώτο παριζάκι, στη μετοχή των 200 δραχμών και τα deals

Εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών, 31 χρόνια μετά την είσοδό της σε αυτή, οδεύει η αλλαντοβιομηχανία «ΝΙΚΑΣ», εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη μετά την απόκτηση στις αρχές του έτους του 95,05% της εταιρείας από τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του υπόλοιπου 4,95% από την εταιρεία «CRYRED INVESTMENTS LIMITED» (συμφερόντων Σπ. Θεοδωρόπουλου στον οποίο έχει περιέλθει το 95,05% της «ΝΙΚΑΣ») καθώς και η απόφαση για διαγραφή της μετοχής από το ταμπλό του ΧΑ μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσφερόμενο τίμημα για την απόκτηση των μετοχών ορίστηκε σε 1,24 ευρώ ανά μετοχή, υψηλότερο κατά 42,5% από το τίμημα που προσδιορίζεται στην Έκθεση Αποτίμησης την οποία έκανε η Grant Thornton και ανέρχεται σε 0,87 ευρώ ανά μετοχή. Η είσοδος της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας στο ΧΑ είχε γίνει στις 22 Απριλίου 1991 με την ονομαστική αξία της μετοχής να ανέρχεται σε 200 δραχμές. 

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1970 από τον Παναγιώτη Νίκα και από την πρώτη στιγμή καινοτόμησε. Ήταν η πρώτη εταιρεία που το 1972 παρασκεύασε παριζάκι και η πρώτη που δημιούργησε αλλαντικά σε τετράγωνο σχήμα για την ταρασκευή τοστ. Το 1991 έγινε η εισαγωγή της στο ΧΑ και η κατασκευή του εργοστασίου στον Άγιο Στέφανο, εκεί που βρίσκεται και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προπαραμονή των Χριστουγέννων του 2021 το εργοστάσιο της «ΝΙΚΑΣ» στον Άγιο Στέφανο επέστρεψε στην αλλαντοβιομηχανία μετά από 6 χρόνια. Το εν λόγω ακίνητο είχε περάσει στην ιδιοκτησία των πιστωτριών τραπεζών στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της αλλαντοβιομηχανίας, η οποία έως τώρα το μίσθωνε και πλέον πέρασε εκ νέου στην ιδιοκτησία της. 

Το 2003 Παναγιώτης Νίκας αποφασίζει να πουλήσει την αλλαντοβιομηχανία στην Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα. 

Η πρώτη εμπλοκή του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με τη «ΝΙΚΑΣ» ήταν τον Αύγουστο του 2011, όταν αποφάσισε να αναλάβει ομολογίες 5,4 εκατ. ευρώ της εταιρείας, πάνω από το 50% δηλαδή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ που εξέδωσε τότε η αλλαντοβιομηχανία. Τον Οκτώβριο του 2012, η «ΝΙΚΑΣ» προχώρησε στην έκδοση νέου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από την Chipita και το άλλο 1,5 εκατ. ευρώ από τη Eurobank.

Δύο χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 2014, η Chipita κατέθεσε στις πιστώτριες τράπεζες πρόταση εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «ΝΙΚΑΣ», η οποία τότε ανήκε κατά 67,48% στην Global Finance (συμφερόντων Πλακόπητα), κατά 11,99% στο ΤΧΣ (μέσω Eurobank) και κατά 9,96% στη First European Retail Corp. Στις αρχές του 2016 ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στις τράπεζες τον κ. Σπ. Θεοδωρόπουλο και τον Δ. Βιντζηλαίο, καθώς το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε την ανάληψη της «ΝΙΚΑΣ» από επενδυτικό σχήμα στο οποίο οι δύο  επιχειρηματίες θα συμμετείχαν έκαστος κατά 50%. Στη συνέχεια αποχώρησε ο Δ. Βιντζηλαίος και η οριστική συμφωνία ανάμεσα στην Chipita και τις τράπεζες υπεγράφη τελικά στα τέλη του 2016. 

Η «Νίκας» διαθέτει και θυγατρικές στα Σκόπια, στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, οι οποίες ωστόσο ακόμη δεν έχουν δραστηριότητα.

 

Διαβάστε επίσης:

Νίκας: Συμμετοχή στην ΑΜΚ της Βιομηχανίας Αλλαντικών Μακεδονίας με συμψηφισμό χρέους

Chipita: Από τα γαριδάκια στον Κηφισό στην αγκαλιά της Mondelez

Σούπερ μάρκετ: Αύξηση πωλήσεων 1,3% το 2021 – Τι αγόρασαν οι Έλληνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News