ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση 1,5% στο Χρηματιστήριο – Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 2 μηνών

Στο -1,58% και τις 942 μονάδες ο .Γ.Δ

Πτώση 1,5% στο Χρηματιστήριο – Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 2 μηνών

Διαστάσεις έλαβαν οι σημερινές ρευστοποιήσεις -οι μεγαλύτερες των τελευταίων δύο μηνών- στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές άσκησαν σημαίνουσες πιέσεις σε τράπεζες και blue chips, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν τα στηρίγματα των 940 μονάδων.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή πτώση κατά 1,58% και υποχώρησε στις 942,46 μονάδες, χάνοντας περίπου 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (957,60 μονάδες) -οι υψηλότερες απώλειες από τις 26 Νοεμβρίου του 2021. 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες (από 939,42 έως 951,36 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 100 εκατομμύρια ευρώ, χάρη και στη λήξη των παραγώγων σειράς Ιανουαρίου.  

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία διολίσθησε κατά 3,5%, ενώ οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ και Lamda ακολούθησαν λίγο κάτω από το -3%. Κατά τουλάχιστον 2% μειώθηκαν και οι μετοχές των Coca – Cola, Viohalco, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Mytilineos.

Χαρακτηριστικό των διαστάσεων που έλαβαν οι ρευστοποιήσεις ήταν το γεγονός ότι όλα τα blue chips έκλεισαν συλλήβδην σε αρνητικό έδαφος, με μόλις πέντε μετοχές (ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Τιτάν ΟΤΕ, Aegean) να εμφανίζουν απώλειες λιγότερες του 1%.  

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χ.Α.  

Το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών επηρεάστηκε αρνητικά από τις πτωτικές τάσεις που επικρατούν από το πρωί στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,1% και ο γερμανικός δείκτης DAX κατά 2,5%. Με πτώση άνοιξε και η Wall Street.  

Οι αναλυτές ανησυχούν για τις επικείμενες αποφάσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve), η οποία τους επόμενους μήνες έχει αποσαφηνίσει ότι θα προβεί σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και αύξηση των επιτοκίων.   

Πάντως, οι απώλειες του ελληνικού χρηματιστηρίου κυμαίνονται προς ώρας σε ελεγχόμενα επίπεδα, μην απειλώντας τη ζώνη των 940 – 950 μονάδων και το υψηλό 7ετίας, δείγμα ενθαρρυντικό για τη μετέπειτα εικόνα της εγχώριας αγοράς.   

Σύμφωνα με τους αναλυτές, άλλωστε, η χώρα διαθέτει ορισμένα θετικά στοιχεία (Ταμείο Ανάκαμψης, εταιρική κερδοφορία, ρυθμός ανάπτυξης), τα οποία στηρίζουν τις μετοχές, κόντρα στους ελλοχεύοντες κινδύνους των επιτοκίων, του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.   

Απώλειες 1,5% για τις τράπεζες   

Ο τραπεζικός δείκτης, ακολουθώντας την γενικευμένη πτωτική τάση του Γενικού Δείκτη, υποχώρησε κατά 1,45% και καθορίστηκε στις 653,63 μονάδες, επιστρέφοντας στα στηρίγματα των 650 μονάδων. 

Η μετοχή της Πειραιώς συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς διολίσθησε κατά 1,83% και απώλεσε το σημείο του 1,45 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μειώθηκε κατά 1,82% και βρέθηκε στα 3,232 ευρώ.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Eurobank τερμάτισε στο -1,3% και έχασε το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε απώλειες κατά 1,1% και υποχώρησε στο 1,28 ευρώ, μετά την πώληση πακέτων μετοχών αξίας 17,6 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά:    

  • Alpha Bank -1,16% 1,28 ευρώ   
  • Eurobank -1,34% 0,994 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -1,82% 3,232 ευρώ   
  • Πειραιώς -1,83% 1,449 ευρώ   

Πλήρης επικράτηση των πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ξεχώρισε στο -3,45% και υπαναχώρησε κάτω του ορίου των 2 ευρώ, το οποίο αποτελούσε υψηλό τεσσάρων μηνών. Απώλειες κοντά στο 3% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ και Lamda Development.  

Η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, από την πλευρά της, διολίσθησε κατά 2,3% και τερμάτισε οριακά κάτω από τα 31 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Viohalco, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Mytilineos έχασαν άνω του 2%.   

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Παπουτσάνη υποχώρησε κατά 4,6% και τα 2,69 ευρώ, με τη μετοχή της Κρι – Κρι να ακολουθεί στο -3,3%, τη μετοχή της ΑΒΑΞ στο -3,1% και τη μετοχή της Intracom στο -3%.  

Συνολικά, μόλις 18 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 97 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 10 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                          

Διαβάστε επίσης:  

Trastor: Με ράλι 10% αντιδράει στην εξαγορά από την Πειραιώς

Alpha Bank: Πουλήθηκαν πακέτα 13,6 εκατ. μετοχών – Απώλειες κοντά στο 2%        

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση «αγορά» δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ   

«Πέταξαν» σχεδόν 150 δισ. δολάρια σε 24 ώρες 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News