Business & Finance Σάββατο 22/01/2022, 09:58
ΑΓΟΡΕΣ

Στην κορυφή της Ευρώπης το Χρηματιστήριο Αθηνών – Η καλύτερη επίδοση για το 2022

Στο +5,5% ο Γ.Δ. στις πρώτες 14 συνεδριάσεις του έτους

Στην κορυφή της Ευρώπης το Χρηματιστήριο Αθηνών – Η καλύτερη επίδοση για το 2022

Στην κορυφή της Ευρώπης, όσον αφορά την απόδοση του 2022, φιγουράρει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει κάνει εντυπωσιακό «μπάσιμο» στο νέο έτος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τη χθεσινή διόρθωση (-1,58%), η Λεωφόρος Αθηνών μετράει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 5,5% μέσα στις πρώτες 14 συνεδριάσεις της χρονιάς. 

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα οποία βέβαια είχαν υπερ-αποδώσει το 2021, σημειώνοντας διαδοχικά ιστορικά υψηλά.  

Φέτος, επομένως, η ελληνική αγορά κάνει προσπάθειες να γεφυρώσει αυτή την απόσταση, αξιοποιώντας το θετικό momentum σε οικονομία και τράπεζες. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 7ετίας (από τον Δεκέμβριο του 2014), δηλαδή στις 950 μονάδες.  

Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, ας σημειωθεί ότι η πρόθεση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια εντός του 2022 (σύσφιγξη νομισματικής πολιτικής) έχει σηματοδοτήσει ένα κύκλο διόρθωσης, με αποτέλεσμα αρκετοί επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις και να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός. 

Εάν, πάντως, δεν επιδεινωθεί δραματικά η εικόνα των διεθνών αγορών, κάτι που μπορεί να παρασύρει και τη Λ. Αθηνών, λόγω της ρηχότητας του Γενικού Δείκτη, η εγχώρια αγορά διαθέτει όλα τα εχέγγυα, προκειμένου να κάνει πράγματι το «ξεπέταγμα» μέσα στο 2022. 

Κι αυτό, για τους εξής λόγους, όπως σημειώνει η Pantelakis Securities: 

  • Ενώ ο κόσμος προετοιμάζεται για τη «μεγάλη σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο του οικονομικού κύκλου. Δεν είναι, απλώς, σε μία κυκλική ανάκαμψη από την επέλαση του Covid. Το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου είναι ήδη πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα και το πιο σημαντικό: Η χώρα πρόκειται να ξεκινήσει έναν νέο πολυετή κύκλο ανάπτυξης, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης. 
  • Η πλειοψηφία των αναλυτών προσδοκά ότι η Ελλάδα θα πετύχει την αξιολόγηση BB+ εντός του 2022, από τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή να βρεθεί ένα μόλις σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. 
  • Η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών, σε συνδυασμό με τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, δικαιολογούν υψηλότερες πολλαπλασιαστές αποτίμησης και ένα μικρότερο discount σε σχέση με τις τράπεζες της περιφέρειας.  
  • Θετικοί για την πορεία της ελληνικής αγοράς εμφανίζονται αρκετοί επενδυτικοί οίκοι, εκτιμώντας ως ελκυστικές τις αποτιμήσεις της ελληνικής αγοράς. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μετοχές: Φεύγουν άρον – άρον οι επενδυτές, στροφή σε ασφαλέστερα καταφύγια

Πτώση 1,5% στο Χρηματιστήριο – Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 2 μηνών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News