ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο – Αντέχουν οι 950 μονάδες

Στο -0,86% και τις 949 μονάδες ο Γ.Δ.

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο – Αντέχουν οι 950 μονάδες

Ελεγχόμενα πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση των πρόσφατων ισχυρών κερδών, με τις πιέσεις να είναι εντονότερες σε επιλεγμένα μη τραπεζικά blue chips. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,86% και διαμορφώνεται στις 949,32 μονάδες, χάνοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (957,60 μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 947,36 έως 950,31 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 50 εκατ. ευρώ στις πρώτες σχεδόν τέσσερις ώρες. 

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Lamda Development, Ελλάκτωρ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι οποίες υποχωρούν κατά τουλάχιστον 2%. Κατά 1% μειώνεται και η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola. 

Από εκεί και πέρα, ελεγχόμενες απώλειες παρατηρούνται στις μετοχές των Eurobank, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες βρίσκονται πέριξ του -1%. 

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χ.Α. 

Το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών επηρεάζεται αρνητικά από τις πτωτικές τάσεις που επικρατούν από το πρωί στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,5% και ο γερμανικός δείκτης DAX κατά 1,6%. Με πτώση αναμένεται να ανοίξει και η Wall Street. 

Οι αναλυτές ανησυχούν για τις επικείμενες αποφάσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve), η οποία τους επόμενους μήνες έχει αποσαφηνίσει ότι θα προβεί σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και αύξηση των επιτοκίων.  

Πάντως, οι απώλειες του ελληνικού χρηματιστηρίου κυμαίνονται σε ελεγχόμενα επίπεδα, μην απειλώντας τη ζώνη των 950 μονάδων και το υψηλό 7ετίας, δείγμα άκρως ενθαρρυντικό για την ευρύτερη εικόνα της εγχώριας αγοράς.  

Άλλωστε, σε επίπεδο εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης αλλά και ο τραπεζικός κλάδος είναι σχεδόν αμετάβλητοι, παρουσιάζοντας οριακές διαφοροποιήσεις.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η χώρα διαθέτει ορισμένα θετικά στοιχεία (Ταμείο Ανάκαμψης, εταιρική κερδοφορία, ρυθμός ανάπτυξης), τα οποία στηρίζουν τις μετοχές, κόντρα στους ελλοχεύοντες κινδύνους των επιτοκίων, του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.  

Σήμερα, στο μεταξύ, λήγουν τα παράγωγα της σειράς Ιανουαρίου, κάτι που συμβάλλει στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην τόνωση του συναλλαγματικού τζίρου.  

Απώλειες 1,3% στις τράπεζες  

Ο τραπεζικός δείκτης, ακολουθώντας την τάση του Γενικού Δείκτη, υποχωρεί κατά 1,27% και καθορίζεται στις 654,80 μονάδες, διατηρούμενος πάντως σε απόσταση αναπνοής από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών (Φεβρουάριος 2020). 

Η μετοχή της Eurobank συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς διολισθαίνει κατά 1,2% και χάνει το ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μειώνεται κατά 1% και τα 3,26 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται σχεδόν αμετάβλητη στο 1,47 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,35% και ενισχύεται στο 1,29 ευρώ, μία ανάσα από το τεχνικό σημείο του 1,3 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank +0,35% 1,2995 ευρώ  
  • Eurobank -1,24% 0,995 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,97% 3,26 ευρώ  
  • Πειραιώς +0,07% 1,477 ευρώ  

Επικράτηση πωλητών στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ξεχωρίζει στο -2,7% και υπαναχωρεί κάτω του ορίου των 2 ευρώ, το οποίο αποτελούσε υψηλό τεσσάρων μηνών. Απώλειες κατά 2% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Lamda Development και Ελλάκτωρ. 

Η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, παράλληλα, διολισθαίνει κατά 1% και βρίσκεται στα 31,3 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή χάνουν επίσης περίπου 1%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Fourlis διολισθαίνει κατά 2,3% και τα 4,3 ευρώ, με τη μετοχή της Πλαστικά Θράκης να ακολουθεί στο -2%, τη μετοχή της Πλαίσιο στο -1,5% και τη μετοχή της Reds στο -1,3%. 

Συνολικά, έως αυτήν τη στιγμή (14.15), μόλις 16 μετοχές κινούνται ανοδικά, 85 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                         

Διαβάστε επίσης:         

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση «αγορά» δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  

«Πέταξαν» σχεδόν 150 δισ. δολάρια σε 24 ώρες 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News