ΑΓΟΡΕΣ

Ελεγχόμενη διόρθωση για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο -0,95% και τις 948 μονάδες ο Γ.Δ.

Ελεγχόμενη διόρθωση για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση των πρόσφατων ισχυρών κερδών, εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας που επικρατεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,95% και διαμορφώνεται στις 948,43 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (957,60 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 947,36 έως 950,31 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 17 εκατ. ευρώ μέσα στην πρώτη ώρα. 

Το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών επηρεάζεται αρνητικά από τις πτωτικές τάσεις που επικρατούν από το πρωί στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,4% και ο γερμανικός δείκτης DAX κατά 1,5%. 

Οι αναλυτές ανησυχούν για τις επικείμενες αποφάσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve), η οποία τους επόμενους μήνες έχει αποσαφηνίσει ότι θα προβεί σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και αύξηση των επιτοκίων. 

Πάντως, οι απώλειες του ελληνικού χρηματιστηρίου κυμαίνονται σε ελεγχόμενα επίπεδα, μην απειλώντας τη ζώνη των 950 μονάδων και το υψηλό 7ετίας, δείγμα άκρως ενθαρρυντικό για την ευρύτερη εικόνα της εγχώριας αγοράς. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, άλλωστε, η χώρα διαθέτει ορισμένα θετικά στοιχεία (Ταμείο Ανάκαμψης, εταιρική κερδοφορία, ρυθμός ανάπτυξης), τα οποία στηρίζουν τις μετοχές, κόντρα στους ελλοχεύοντες κινδύνους των επιτοκίων, του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. 

Σήμερα, στο μεταξύ, λήγουν τα παράγωγα της σειράς Ιανουαρίου, κάτι που αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην τόνωση του συναλλαγματικού τζίρου. 

Απώλειες 1% στις τράπεζες 

Ο τραπεζικός δείκτης, ακολουθώντας την τάση του Γενικού Δείκτη, υποχωρεί κατά 1% και καθορίζεται στις 656,69 μονάδες, διατηρούμενος πάντως σε απόσταση αναπνοής από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών (Φεβρουάριος 2020).

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, διολισθαίνοντας κατά 1,6% και φθάνοντας τα 3,2 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, από την πλευρά της, μειώνεται κατά 0,9% και χάνει το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,75% και το 1,46 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank καταγράφει μικρές απώλειες κατά 0,5% και υποχωρεί στο 1,28 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,50% 1,2885 ευρώ 
  • Eurobank -0,92% 0,9982 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -1,64% 3,238 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,75% 1,465 ευρώ 

Επικράτηση πωλητών στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή των ΕΛΠΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,1% και τα 6,75 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ακολουθεί στο -2% και τα 2 ευρώ. Απώλειες πέριξ του 1,5% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Motor Oil, Eλλάκτωρ,  ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΗΜΕ και Lamda Development. 

Η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, παράλληλα, διολισθαίνει κατά 1,1% και βρίσκεται στα 31,3 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή χάνουν περίπου 1%. Ενδεικτικό για την εικόνα του ταμπλό είναι το γεγονός ότι όλα τα blue chips βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο «κόκκινο». 

Συνολικά, μόλις πέντε μετοχές κινούνται ανοδικά, 73 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                        

Διαβάστε επίσης:        

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση «αγορά» δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 

«Πέταξαν» σχεδόν 150 δισ. δολάρια σε 24 ώρες 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News