ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με τραπεζικό ράλι έφθασε μία «ανάσα» από τις 960 μονάδες

Στο +0,6% και τις 957 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Με τραπεζικό ράλι έφθασε μία «ανάσα» από τις 960 μονάδες

Βήματα προς τις αντιστάσεις των 960 μονάδων έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανέβασε ρυθμούς στο β’ μισό της συνεδρίασης, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, και ιδίως τη μετοχή της Πειραιώς. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,63% και διαμορφώθηκε τις 957,60 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (951,65 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 10 μονάδες (από 949,80 έως 959,59 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 80 εκατομμύρια ευρώ.   

«Πρωταγωνίστρια» της ημέρας ήταν η μετοχή της Πειραιώς, η οποία σκαρφάλωσε στο +3,2%, χάρη στο διαφαινόμενο deal για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας ακινήτων Trastor (ήδη διαθέτει σχεδόν το 45%). 

Από κοντά ακολούθησαν και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα να τερματίζουν στο +3,1% και το +1,9%, αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, στα blue chips, η μετοχή της Lamda Development έκλεισε κοντά στο +2%. 

Φυσικά, ούτε σήμερα απουσίασαν οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να διορθώνει στο -1,6% και να χάνει οριακά τα 8 ευρώ. Απώλειες κατά 1,9% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. 

Το βλέμμα στα ομόλογα  

Οι επενδυτές, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να διατηρούν το βλέμμα τους στο διεθνές προσκήνιο, το οποίο μονοπωλείται από τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, εν μέσω των προοπτικών για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.   

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις του ευρώ σκαρφάλωσαν την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να επιστρέφει σε θετικό έδαφος, για πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια.   

Το αυξημένο κόστος δανεισμού αποτυπώθηκε και στη χθεσινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσω 10ετούς ομολόγου. Το δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 1,8%, αισθητά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση 10ετούς, όταν είχε κλείσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1%.   

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές περιμένουν έντονη μεταβλητότητα τις επόμενες ημέρες, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές και επιφυλακτικές τοποθετήσεις. Το σημαντικό είναι πάντως, ότι η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει να απορροφάει άνετα τις όποιες αναταράξεις. 

Νέο άλμα για τις τράπεζες   

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις πρωινές απώλειες (έφθασαν έως το -1%), κατάφερε να ανακάμψει και να επανέλθει σε θετικό έδαφος, καθώς αυξήθηκε δυναμικά κατά 1,89% και καθορίστηκε στις 663,25 μονάδες.  

Η μετοχή της Πειραιώς συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ενισχύθηκε κατά 3,2% και έφθασε μία ανάσα από το 1,48 ευρώ. Στο +3,1% τερμάτισε, επίσης, η μετοχή της Alpha Bank, η οποία προσέγγισε το τεχνικό σημείο του 1,3 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε στο +1,9% και τα 3,29 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έμεινε αμετάβλητη, διατηρώντας το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank +3,19% 1,295 ευρώ   
  • Eurobank 0,00% 1,0075 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα +1,92% 3,292 ευρώ   
  • Πειραιώς +3,22% 1,476 ευρώ   

Επικράτηση των αγοραστών    

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ελλάκτωρ ξεχώρισε στο +2,2% και το 1,35 ευρώ, με τη μετοχή της Jumbo να ακολουθά στο +1,2% και τα 14,5 ευρώ. Η μετοχή της Lamda Development, παράλληλα, αυξήθηκε κατά 1,7% και τα 7,4 ευρώ.  

Στον αντίποδα, πιέσεις στον Γενικό Δείκτη άσκησε η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία υποχώρησε κατά 1,9% και επέστρεψε στα 2 ευρώ. Ταυτόχρονα, απώλειες κατά 1,6% παρουσίασε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής ενισχύθηκε δυναμικά κατά σχεδόν 3%, με τις μετοχές των Πλαίσιο και Entersoft να έπονται πέριξ του +2%. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat έχασε 5% εν όψει της ΑΜΚ των 51 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, 54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 50 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 70,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                       

Διαβάστε επίσης:       

Σε υψηλό 8 μηνών η μετοχή της Viohalco – Ιστορικό ρεκόρ και για τη Cenergy

Στις τράπεζες η σκυτάλη για έξοδο στις αγορές – Τα σχέδια  

Jumbo: Μειώνει το «Made in China» – Καταγγέλει «ομηρία» στα κόστη  

Τράπεζες: Περιθώρια ανόδου έως 54% βλέπει η Euroxx  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News