Business & Finance Τετάρτη 19/01/2022, 19:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019 οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019 οι αποδόσεις του ευρώ

Σε ξέφρενη ανοδική πορεία βρίσκονται πλέον οι αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αντανακλώντας τις αυξημένες προσδοκίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική κυρίως από την Φέντεραλ Ριζέρβ και δευτερευόντως από την ΕΚΤ. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ξέφυγε στο 1,69%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019, μετά τη νέα έξοδο της Αθήνας στις αγορές σε μία ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία, με το spread να ενισχύεται στις 177 μονάδες βάσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόδοση του πενταετούς που ξέφυγε στο 0,77%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 67 εκατ.ευρώ. 

Στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019 κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ισπανικών, πορτογαλικών και ιταλικών. Το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία ξέφυγε προς στιγμή στο 1,453%.

Στη γερμανική αγορά, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς «έσπασε» το φράγμα του μηδενός για πρώτη φορά από το 2019, εξέλιξη που φαίνεται να σηματοδοτεί μία κρίσιμη καμπή για το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης που χαρακτηριζόταν για χρόνια από αρνητικές αποδόσεις, εν μέσω των γενναιόδωρων μέτρων στήριξης της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών πιέσεων.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 0,025%, για να κλείσει τελικά στο -0,001%, με τον Γκάρεθ Χιλ, διαχειριστή κεφαλαίου της Royal London Asset Management να χαρακτηρίζει το επίπεδο “σημείο κλειδί” που αντικατοπτρίζει την πιο αυστηρή γραμμή της ΕΚΤ. Το πέρασμα σε θετικό έδαφος αποτελεί, σύμφωνα με τον διαχειριστή, ένδειξη της νέας πραγματικότητας που προαναγγέλει πιο υψηλές αποδόσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και οχι μόνο.

Ειδικός σε θέματα νομισματικής πολιτικής από το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας (FDP) προειδοποίησε ότι η επιστροφή σε θετικές αποδόσεις θα εξανεμίσει το “μαξιλάρι” του προϋπολογισμού που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. 

Μία μέρα νωρίτερα οι αγορές είχαν ποντάρει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ πολύ σύντομα, ακόμη και το Σεπτέμβριο, για να ακολουθήσει δεύτερη αύξηση έως το Δεκέμβριο. Ωστόσο, τις προσδοκίες αυτές δεν φαίνεται να τις συμμερίζονται οι διαμορφωτές πολιτικής της ίδιας της ΕΚΤ, ούτε και αποτυπώνονται στις οικονομικές προβλέψεις της. Περισσότερο αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες για τις ΗΠΑ, όπου οι επενδυτές περιμένουν μία πρώτη επιτοκιακή αύξηση από την Fed το Μάρτιο και μετά άλλες τρεις έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Οι ανησυχιες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική είναι αυτές που καθοδηγούν πλέον τις κινήσεις στις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να έχει αυξηθεί περίπου 40 μονάδες βάσης στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, υπό την επίδραση των αμερικανικών. Το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολογων από την ΕΚΤ το Μάρτιο σημαίνει ότι η προσφορά τίτλων από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα ξεπεράσει τις αγορές της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2019

Σε έκδοση προχώρησε χθες και η Αυστρία, επταετούς, ενώ άνοιξε εκ νέου και τους τίλτους με λήξη το 2040 και 2071, ενώ η Γερμανία άνοιξε πάλι την έκδοση του 15ετούς. 

moneyreview.gr   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News