ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βήμα σημειωτόν – Ξεχωρίζουν Πειραιώς, Viohalco

Στο +0,2% και τις 953 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Βήμα σημειωτόν – Ξεχωρίζουν Πειραιώς, Viohalco

Βήμα σημειωτόν κάνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει τη συσσώρευση γύρω από τη ζώνη των 950 μονάδων, ενόσω οι μετοχές των Πειραιώς και Viohalco προσπαθούν να δώσουν ένα θετικό τόνο. 

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,19% και διαμορφώνεται τις 953,46 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (951,65 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 949,80 έως 957,16 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 28 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.  

«Πρωταγωνιστές» της ημέρας είναι οι μετοχές των Πειραιώς και Viohalco, οι οποίες αυξάνονται πέριξ του 2,5%, σε μια προσπάθεια να παράσχουν ώθηση στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη. Αρκετά καλή είναι η εικόνα και στη μετοχή της Jumbo, η οποία ενισχύεται κατά 1,3% και τα 14,5 ευρώ.  

Φυσικά, ούτε σήμερα απουσιάζουν οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, με τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και Aegean να διορθώνουν στο -1%. Απώλειες κατά 0,7% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Eurobank, Quest Συμμετοχών, Σαράντης και ΔΕΗ.  

Ανησυχία από τα ομόλογα 

Οι επενδυτές φαίνεται ότι στρέφουν εκ νέου το ενδιαφέρον τους στο διεθνές προσκήνιο, το οποίο μονοπωλείται από τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, εν μέσω των προοπτικών για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις του ευρώ σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να επιστρέφει σε θετικό έδαφος, για πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια.  

Το αυξημένο κόστος δανεισμού αποτυπώθηκε και στη χθεσινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσω 10ετούς ομολόγου. Το δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 1,8%, αισθητά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση 10ετούς, όταν είχε κλείσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1%.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές περιμένουν έντονη μεταβλητότητα τις επόμενες ημέρες, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές και επιφυλακτικές τοποθετήσεις. Το σημαντικό είναι πάντως, ότι η Λεωφόρος Αθηνών υπερασπίζεται με σχετική άνεση τη ζώνη των 950 μονάδων.  

Γυρίζει το κλίμα στις τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις πρωινές απώλειες (έφθασαν έως το -1%), ανακάμπτει και επανέρχεται σε θετικό έδαφος, καθώς αυξάνεται οριακά κατά 0,26% και καθορίζεται στις 652,53 μονάδες. 

Η μετοχή της Πειραιώς συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ενισχύεται κατά 2,6% και φθάνει μία ανάσα από το 1,47 ευρώ. Στο +0,4% διαπραγματεύεται η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ανακτά το επίπεδο του 1,26 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σχεδόν αμετάβλητη στα 3,2 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 0,7%, διατηρώντας βέβαια το τεχνικό και ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +0,40% 1,26 ευρώ  
  • Eurobank -0,74% 1,00 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +0,22% 3,237 ευρώ  
  • Πειραιώς +2,66% 1,468 ευρώ  

Αψιμαχίες στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Viohalco ξεχωρίζει στο +2,2% και τα 5 ευρώ, με τη μετοχή της Jumbo να ακολουθά στο +1,3% και τα 14,5 ευρώ. Η μετοχή της Coca – Cola δε, αυξάνεται κατά 0,7% και τα 31,7 ευρώ. 

Στον αντίποδα, πιέσεις στον Γενικό Δείκτη ασκεί η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία υποχωρεί κατά 1,1% και επιστρέφει στα 8 ευρώ. Ταυτόχρονα, απώλειες κατά περίπου 0,7% παρουσιάζουν οι μετοχές των Quest Συμμετοχών, Σαράντης και ΔΕΗ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Epsilon συνεχίζει την αντίδραση και ενισχύεται κατά 2,5%, ενώ η μετοχή της Cenergy διαπραγματεύεται στο +2,9% και τα 3,7 ευρώ.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                      

Διαβάστε επίσης:      

Στις τράπεζες η σκυτάλη για έξοδο στις αγορές – Τα σχέδια 

Jumbo: Μειώνει το «Made in China» – Καταγγέλει «ομηρία» στα κόστη 

Τράπεζες: Περιθώρια ανόδου έως 54% βλέπει η Euroxx 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News