ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έκανε το «ξεπέταγμα» στο τέλος – Με ποιες μετοχές επέστρεψε στις 950 μονάδες

Στο +0,7% και τις 951 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Έκανε το «ξεπέταγμα» στο τέλος – Με ποιες μετοχές επέστρεψε στις 950 μονάδες

Άνω της ζώνης των 950 μονάδων επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έβγαλε «άμυνες» στην εν εξελίξει διόρθωση, χάρη στις επιλεκτικές στηρίξεις από τα blue chips και τα θετικά πρόσημα στις τράπεζες.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, αφήνοντας πίσω την πρωινή μεταβλητότητα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,74% και ενισχύθηκε στις 951,65 μονάδες, κερδίζοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (944,64 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες (από 941,56 έως 952,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται πάντως, σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 40 εκατομμύρια ευρώ.  

Το θετικό κλείσιμο -ένα ακόμη για το 2022- αποδίδεται στα επιλεκτικά στηρίγματα των blue chips, καθώς οι μετοχές των Jumbo και Viohalco εμφάνισαν κέρδη άνω του 3,5%. Από κοντά ακολούθησαν και οι μετοχές των Aegean – Motor Oil, οι οποίες έκλεισαν στο +3% και στο +2,7% αντίστοιχα.  

Βέβαια, δεν έλειψαν και οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, με τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα να διολισθαίνει κατά 0,6% και τα 9,7 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Mytilineos, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank και Lamda Development παρουσίασαν απώλειες έως 0,5%. 

Στο 1,8% το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου 

Το ελληνικό δημόσιο βγήκε σήμερα στις αγορές, εκδίδοντας το πρώτο 10ετές ομόλογο για το νέο έτος και αντλώντας 3 δισ. ευρώ. Οι προσφορές διαμορφώθηκαν στα 15 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο καθορίστηκε στο 1,8%, δείγμα των αναταράξεων στις αγορές ομολόγων. 

Άλλωστε, η δρομολογούμενη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ ασκεί από τις αρχές της εβδομάδας ευρείες πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων, με το γερμανικό 10ετές να επιστρέφει σε θετικό έδαφος, για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2019.   

Την ίδια ώρα, το κλίμα στις αγορές μετοχών παραμένει προβληματικό, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει χθες το βράδυ περισσότερες από 500 μονάδες και τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να υποχωρεί κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.   

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι σπεύδουν να θωρακίσουν τις θέσεις τους. Για πολλούς, πάντως, η τρέχουσα αναταραχή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για διόρθωση, πριν τον νέο ανοδικό κύκλο.   

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό είναι ότι η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει να αντέχει στις έξωθεν πιέσεις, διατηρούμενη στο ψυχολογικό σημείο των 950 μονάδων και το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας.   

Κέρδη 1% στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο κατά 0,93% και καθορίστηκε στις 650,92 μονάδες, παραμένοντας στο καλύτερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2020. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 1,5% και διαμορφώθηκε στα 3,23 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 1,4% και επανήλθε στο 1,43 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank σημείωσε δυναμική αύξηση κατά 1,8% και ανέκτησε το όριο του 1 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,4% και βρέθηκε στο 1,25 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,40% 1,255 ευρώ   
  • Εurobank +1,77% 1,0075 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα +1,48% 3,23 ευρώ   
  • Πειραιώς +1,42% 1,43 ευρώ   

Επικράτηση των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Viohalco εκτοξεύθηκε στο +4% και έφθασε μία ανάσα από τα 5 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Jumbo και Aegean ακολούθησαν κατά 3,5% και κατά 3%, αντίστοιχα. 

Άνοδο κατά 2,7% εμφάνισε και η μετοχή της Motor Oil, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να έπεται στο +2,2% και τη μετοχή των ΕΛΠΕ στο +1,6%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα μειώθηκε ελαφρώς στο -0,6% και τα 9,7 ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Epsilon αντέδρασε δυναμικά στο +7%, ενώ από κοντά βρέθηκαν οι μετοχές των Cenergy και Τεχνική Ολυμπιακή, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6% και κατά 2,6%, αντίστοιχα.   

Συνολικά, 63 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 47 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 70,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.    

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                    

Διαβάστε επίσης:        

ΔΕΣΦΑ: Χρονιά ρεκόρ το 2021 για την κατανάλωση φυσικού αερίου   

ΕΛΤΑ: Έσοδα 44 εκατ. ευρώ από την αλληλογραφία μεγάλων πελατών 

Εν αμφιβόλω η κερδοφορία της Jumbo

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News