Business & Finance Παρασκευή 17/12/2021, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Το Bitcoin μπορεί να μην έχει μεγάλη διάρκεια, προειδοποιεί ακαδημαϊκός

Το Bitcoin μπορεί να μην έχει μεγάλη διάρκεια, προειδοποιεί ακαδημαϊκός

Eνώ οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν το bitcoin να ξεπερνά τα 100.000 δολάρια, ένας ακαδημαϊκός κάνει την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη μέχρι στιγμής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο θα μπορούσε να εξαφανιστεί στο εγγύς μέλλον.

Ο Eswar Prasad, ανώτερος καθηγητής διεθνούς εμπορικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, είπε χαρακτηριστικά ότι «το ίδιο το Bitcoin μπορεί να μην διαρκέσει τόσο πολύ».

Η τιμή του Bitcoin ήταν εξαιρετικά ασταθής τα τελευταία χρόνια και τον τελευταίο μήνα η τιμή του μειώθηκε από περίπου 58.000 δολάρια σε λιγότερο από 46.000 δολάρια. 

Ενώ παλιά υπήρχαν μόνο λίγα κρυπτονομίσματα, σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες και μερικά από αυτά είναι πιο χρήσιμα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον από το bitcoin.

Το Blockchain είναι η βασική τεχνολογία πίσω από τα περισσότερα κρυπτονομίσματα. «Ωστόσο, η χρήση της τεχνολογίας blockchain από το Bitcoin δεν είναι πολύ αποτελεσματική», δήλωσε ο Prasad, ο οποίος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Το μέλλον του χρήματος: Πώς η ψηφιακή επανάσταση μεταμορφώνει τα νομίσματα και τα οικονομικά».

Το κρυπτονόμισμα «χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό επικύρωσης για συναλλαγές που είναι καταστροφικές για το περιβάλλον» με το αποτύπωμα άνθρακα του bitcoin να είναι μεγαλύτερο από ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία. Επίσης, ο Prasad είπε ότι ορισμένα από τα νεότερα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain πολύ πιο αποτελεσματικά από το bitcoin.

Παρ΄όλα αυτά, πιστεύει ότι η τεχνολογία blockchain «θα αλλάξει θεμελιωδώς» τον τρόπο της χρηματοδότησης και τον τρόπο που διεξάγουμε τις καθημερινές μας συναλλαγές, όπως η αγορά ενός σπιτιού ή η αγορά ενός αυτοκινήτου.

«Δεδομένου ότι το bitcoin δεν έχει αποτελεσματική χρησιμότητα ως μέσο συναλλαγής, δεν νομίζω ότι θα έχει κάποια θεμελιώδη αξία πέραν αυτή που του δίδει ο επενδυτής», είπε ο Prasad.

Αναφορικά με τα ψηφιακά νομίσματα, ο καθηγητής πιστεύει ότι θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα, καθώς μπορεί να παρέχουν μια επιλογή πληρωμής χαμηλού κόστους στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι, αυξάνοντας έτσι τη συμμετοχή όλων στην οικονομία και μαζί και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ο τέλειος παράδεισος για τους επενδυτές – Έχει τροπικά δάση, παραλίες και μηδέν φόρους

Πόσο καλή ιδέα είναι να πληρώνεται κάποιος σε bitcoin;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News