Business & Finance Κυριακή 12/12/2021, 16:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τέλειος παράδεισος για τους επενδυτές- Έχει τροπικά δάση, παραλίες και μηδέν φόρους

Ο τέλειος παράδεισος για τους επενδυτές- Έχει τροπικά δάση, παραλίες και μηδέν φόρους

Θάλασσα, τροπικό δάσος, μηδενική φορολογία. Ο τέλειος παράδεισος για πολλούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ραγδαίως εξελισσόμενο τομέα των κρυπτονομισμάτων -και όχι μόνο. Ο λόγος για το Πουέρτο Ρίκο, το νησί της Καραϊβικής που -αν και ανήκει στις ΗΠΑ– απολαμβάνει σημαντικές ελευθερίες.  

Ο Anthony Emtman άφησε πριν λίγα χρόνια το Λος Άντζελες και μετακόμισε στη βόρεια ακτή του Πουέρτο Ρίκο. Σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της Ikigai Asset Management και μέλος της αναπτυσσόμενης κοινότητας crypto στο τροπικό νησί. 

Χιλιάδες ακόμη νέοι επιχειρηματίες αγοράζουν τα τελευταία χρόνια ακίνητα, μεταφέροντας τη φορολογική και εταιρική τους έδρα στο Πουέρτο Ρίκο. Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, γλιτώνουν εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, καθώς εδώ δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα.  

Με εξαίρεση έναν εταιρικό φόρο της τάξης του 4%, ο οποίος πηγαίνει στην κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο. Ο αντίστοιχος φόρος στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 21%, στον οποίο θα πρέπει να προστεθεί και ο φόρος επί των μερισμάτων (στο Πουέρτο Ρίκο είναι μηδενικός).   

Όλες αυτές οι ευνοϊκές διατάξεις έχουν καταστήσει το Πουέρτο Ρίκο σε παράδεισο επενδυτών cryptos, οι οποίοι στις ηπειρωτικές ΗΠΑ έχουν τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει την επιβολή υψηλότερων φόρων. 

Ο τέλειος παράδεισος για τους επενδυτές- Έχει τροπικά δάση, παραλίες και μηδέν φόρους-1

Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο εμπνεύστηκε αυτό το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς το 2012, με την ελπίδα να ενισχύσει την αδύναμη οικονομία του νησιού. Και τα κατάφερε, καθώς τα hedge funds άρχισαν μαζικά να συρρέουν στο νησί. 

Αλλά αυτό που πραγματικά προκάλεσε ένα ντόμινο αφίξεων ήταν η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία συνέβαλε στην ευρεία διάδοση της τηλεργασίας και στην έκρηξη στις αγορές κρυπτονομισμάτων. 

Ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν εντελώς λάθος την παραπάνω στρατηγική. Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι οι φοροαπαλλαγές αφορούν αποκλειστικά τους ξένους κατοίκους και όχι τους ντόπιους, οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, φοβούνται ότι η εισροή πλούτου θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση και θα δημιουργήσει νέες κοινωνικές εντάσεις. Κάτι, το οποίο ήδη αποτυπώνεται στις τιμές ακινήτων, οι οποίες έχουν εκτοξευτεί. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

50 Cent: Πώς έβγαλε 1,1 δισ. δολάρια σε πέντε μήνες

Πόσο καλή ιδέα είναι να πληρώνεται κάποιος σε bitcoin;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News