The New York Times Δευτέρα 29/11/2021, 07:15
THE NEW YORK TIMES

«Μπορείς να σκοτώσεις και δεν θα πας φυλακή»: Η χώρα που θέλει να γίνει η πρωτεύουσα του crypto

«Μπορείς να σκοτώσεις και δεν θα πας φυλακή»: Η χώρα που θέλει να γίνει η πρωτεύουσα του crypto

Ένας τολμηρός 37χρονος, μορφωμένος σε βρετανικό ιδιωτικό σχολείο, ο Michael Chobanian μιλά άπταιστα αγγλικά αλλά γνωρίζει και τα ήθη και έθιμα της Ουκρανίας, της χώρας την οποία βλέπει σαν ένα άναρχο τελευταία σύνορο και την οποία αρέσκεται να διασχίζει με την μαύρη Ferrari 612 του. Είναι ο ιδρυτής της Kuna, που αποτελεί ένα από το πρώτα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων της Ανατολικής Ευρώπης. Για εκείνον, η ιδιαίτερη πατρίδα του είναι ένα καταπληκτικό μέρος να στήσεις μια επιχείρηση, με την προϋπόθεση ότι έχεις το θάρρος να αντιμετωπίσεις ένα σύστημα γεμάτο με διαφθορά. 

Το κυριότερο από τα πλεονεκτήματα, όπως εξηγεί, είναι το είδος της ελευθερίας που δεν υπάρχει στις ανεπτυγμένες χώρες εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Όπως λέει, είναι σαν να μπορείς να γλιτώσεις ακόμα και εάν κάνεις φόνο. 

«Σε αυτή τη χώρα, μπορείς να σκοτώσεις έναν άνθρωπο και δεν θα πας στη φυλακή, εάν έχεις αρκετά χρήματα και διασυνδέσεις», είπε.

Michael Chobanian, founder of Kuna Exchange
Michael Chobanian, ιδρυτής της Kuna Exchange. Πηγή: Brendan Hoffman για τους The New York Times

Αυτό το ήθος όπου όλα είναι αποδεκτά διατηρείται στην Ουκρανία για χρόνια και τώρα η κυβέρνηση ελπίζει να το «θάψει», με τη βοήθεια των κρυπτονομισμάτων. Τον Σεπτέμβριο, το κοινοβούλιο πέρασε έναν νόμο που νομιμοποιεί και ρυθμίζει το Bitcoin, σε μία φιλόδοξη εκστρατεία να κάνει mainstream την τοπική αγορά του crypto που ανθεί και να επανασυστήσει ολόκληρη τη χώρα στον κόσμο. 

«Η μεγάλη ιδέα είναι να γίνουμε μία από τις κορυφαίες δικαιοδοσίες στον κόσμο για εταιρείες crypto», είπε ο Alexander Bornyakov, αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που μετρά δύο χρόνια ζωής. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η νέα οικονομία». 

Έχει συμπυκνώσει την πρόταση σε ένα διαφημιστικό-ενημερωτικό βίντεο 90 δευτερολέπτων, το οποίο «πουλά» την Ουκρανία με τον ίδιο τρόπο που η Apple «πουλά» τα gadgets της. Υπό ένα techno soundtrack, μία εναλλαγή από φουρνάρηδες, τραπεζίτες, νοσοκόμες και επιλεγμένους πολίτες φαίνονται να ζουν χαρούμενοι στην high-tech νιρβάνα. 

«Επενδύουμε σε start-ups και δημιουργούμε σωστές συνθήκες για την ανάπτυξή τους», λέει η αφηγήτρια στα αγγλικά. «Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε την πιο βολική χώρα στον κόσμο, για ανθρώπους και επιχειρήσεις». 

Ο κ. Bornyakov έχει βγάλει αυτό το μήνυμα -η Ουκρανία ως ο απόλυτος προορισμός για entrepreneurs που ψάχνουν χαμηλούς φόρους και άφθονους μηχανικούς με ικανότητες – σε roadshow, στο πλαίσιο του οποίου έκανε και μία καλοκαιρινή περιοδεία στην Silicon Valley. Ο πρόεδρος της χώρας, Volodymyr Zelensky, συνάντησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Tim Cook.

Αρκετοί οικονομολόγοι και policymakers τρέφουν βαθιά καχυποψία απέναντι στο crypto, απορρίπτοντάς το ως το νόμισμα που προτιμούν όσοι ξεπλένουν χρήμα, οι τρομοκράτες, οι μαφιόζοι και οι εκβιαστές των ransomware. Όμως πολλές χώρες ανταγωνίζονται για να βρεθούν στην κορυφή.

Κάποιες κυβερνήσεις έχουν κάνει έναν απλό υπολογισμό. Εάν οι επενδυτές πρόκειται να ρίξουν χρήματα σε αυτές τις εταιρείες, τότε οι εταιρείες θα δελεαστούν να μεταφερθούν. Και τελευταία, οι επενδυτές ρίχνουν χρήμα με πυρετώδεις ρυθμούς. Η χρηματοδότηση όλων των τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με το blockchain —κρυπτονομίσματα, gaming, NFTs — εκτινάχθηκε στα 7 δισ. δολάρια το πρώτο μισό αυτού του έτους, σύμφωνα με την CB Insights, μία εταιρεία παρακολούθησης δεδομένων. 

Η Πολωνία προσφέρει φοροαπαλλαγές και χρηματοοικονομική στήριξη. Η Λιθουανία, η Εσθονία, η Μάλτα, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ μπαίνουν στην κούρσα, επίσης. 

Για την Ουκρανία, το ζήτημα δεν είναι μόνο οι νέες θέσεις εργασίας και τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Στιγματισμένη για δεκαετίες από οικονομικά σκάνδαλα και χτυπημένη από τις διαμάχες των ολιγαρχών, η Ουκρανία είναι η δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην Ευρώπη. Οι ηγέτες της Ουκρανίας ελπίζουν να ξαναγράψουν το αφήγημα για το χάος και τις απατεωνιές που επισκιάζουν την χώρα από την ανεξαρτησία της, το 1991. 

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες της τεχνολογίας εδώ λένε ότι τους αρέσει το σύστημα όπως ακριβώς είναι και αγαπούν ιδιαίτερα τα ελαττώματά του. Έτσι φτάνουμε στο παράδοξο που βρίσκεται στην καρδιά της προσπάθειας της Ουκρανίας για επανίδρυση. Η χώρα «πουλά» φως και νομιμότητα σε μία ομάδα από μάνατζερ που συνήθως προτιμούν το σκοτάδι. 

Οι Ουκρανοί είναι ανάμεσα στους πιο ενεργούς χρήστες κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, καθώς έρχονται τέταρτοι στον Global Crypto Adoption Index που συνέταξε η Chainalysis, μια εταιρεία δεδομένων. Κρυπτονομίσματα περίπου 8 δισ. δολαρίων εισέρχονται και εξέρχονται από την χώρα κάθε χρόνο και ο ημερήσιος τζίρος των συναλλαγών σε crypto, περίπου 150 εκατ. δολάρια, ξεπερνά τον τζίρο της διατραπεζικής αγοράς των fiat νομισμάτων, δηλαδή του χρήματος που δεν στηρίζεται σε κάποιο εμπόρευμα, όπως είναι ο χρυσός. 

Όμως, αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την μανία με το crypto, όσο με την έλλειψη επιλογών. Οι τράπεζες στην Ουκρανία είναι τόσο σκληρωτικές ώστε  το να στείλεις χρήματα από μια άλλη χώρα απαιτεί πολλή γραφειοκρατία. 

Εξίσου κακός είναι και ο πληθωρισμός, που «ροκανίζει» την γρίβνα, το εθνικό νόμισμα. 

Η Kuna τώρα πραγματοποιεί συναλλαγές περίπου 3 εκατ. δολαρίων την ημέρα, λίγα σε σχέση με τους Γολιάθ, όπως είναι η Binance, αλλά αρκετά για να φέρει την εταιρεία σε μια πρόσφατη λίστα του Forbes με τις πιο πολύτιμες εταιρείες της Ουκρανίας. 

The central business district in Kyiv. Ukraine is making a concerted effort to recruit cryptocurrency specialists from abroad
 Brendan Hoffman για τους The New York Times

«Δεν υπάρχουν κανόνες», είπε ο κ. Chobanian, με μία παράξενη υπερηφάνεια για την χώρα του. «Εντάξει, υπάρχουν κανόνες, αλλά μπορείς να τους παραβιάσεις. Είναι η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην απόλυτη αναρχία και τις δυνατότητες». 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Από τα Samsung στο Netflix: Πώς η Ν. Κορέα έγινε υπερδύναμη του πολιτισμού

Τα αυτοκίνητα βρίσκονται σε έλλειψη: Οι πολλές πλευρές μιας κρίσης

Καυτή και γεμάτη άμμο, στη μέση του πουθενά – Η πόλη που όλοι θέλουν να μείνουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News