Business & Finance Τρίτη 7/12/2021, 12:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού είναι ο θησαυρός των 70 δισ. δολαρίων; Ο «δημιουργός» του bitcoin δηλώνει δικαιωμένος

Πού είναι ο θησαυρός των 70 δισ. δολαρίων; Ο «δημιουργός» του bitcoin δηλώνει δικαιωμένος

Ένας Αυστραλός προγραμματιστής, που ισχυρίζεται ότι είναι ο δημιουργός του bitcoin, θα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση 100 εκατ. δολαρίων, κατόπιν της δίκης στην οποία οι συγγενείς ενός εκλιπόντος φίλου του τον κατηγορούσαν για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας σε σχέση με το κρυπτονόμισμα.

Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο χρειάστηκαν περίπου μία εβδομάδα για να καταλήξουν στην απόφασή τους, έπειτα από τρεις εβδομάδες που διήρκεσε η δίκη.

Τελικά, απέρριψαν τις περισσότερες κατηγορίες κατά του Craig Wright, ενώ το αποτέλεσμα της δίκης δεν δίνει μία οριστική απάντηση στο εάν ο άνδρας αυτός είναι πράγματι ο δημιουργός του bitcoin, Satoshi Nakamoto.

Ο αδερφός του Dave Kleiman ισχυρίστηκε ότι αυτός ο ειδικός ασφαλείας υπολογιστών που πέθανε το 2013, είχε συνεργαστεί με τον Wright για τη δημιουργία του bitcoin και το mining κρυπτονομισμάτων. Άρα, η οικογένεια του εκλιπόντος διεκδικούσε το 50% από τα 1,1 εκατ. bitcoin που υπολογίζεται ότι έχει στα χέρια του ο Satoshi, και τα οποία αξίζουν σήμερα περίπου 70 δισ. δολάρια.

Για πολλούς επενδυτές των κρυπτονομισμάτων, ο Wright ψεύδεται. Και παρότι το θέμα απασχολεί τις αίθουσες των δικαστηρίων στη Φλόριντα εδώ και χρόνια, σαφείς απαντήσεις δεν έχουν δοθεί έως σήμερα.

Ο Wright δήλωσε πολλές φορές στο δικαστήριο ότι εκείνος δημιούργησε το Bitcoin, όπως άλλωστε έχει πει και σε συνεντεύξεις του.

Εάν η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για τον Wright, αυτό θα τον ανάγκαζε να παραδώσει τη μισή από την περιουσία του Satoshi. Έτσι, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, θα λυνόταν το μεγαλύτερο μυστήριο του bitcoin, αυτό της πραγματικής ταυτότητας του δημιουργού του.

Ο ίδιος ο Wright δηλώνει δικαιωμένος από την απόφαση του δικαστηρίου, θεωρώντας ότι αυτή επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του ότι είναι ο Satoshi, αλλά του επιτρέπει να κρατήσει τα «πλούτη» του bitcoin. «Ποτέ δεν έχω νιώσει τόση ανακούφιση στη ζωή μου», είπε, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να ασκήσει έφεση. «Οι ένορκοι προφανώς θεώρησαν ότι είμαι (ο δημιουργός του bitcoin), γιατί αλλιώς δεν θα ζητούσαν να πληρώσω αποζημίωση. Και είμαι», τόνισε. 

«Πριν από πολλά χρόνια, ο Craig Wright είπε στην οικογένεια Kleiman ότι μαζί με τον Dave Kleiman είχε αναπτύξει το επαναστατικό bitcoin. Παρά την παραδοχή αυτή,  ο Wright αρνήθηκε να δώσει στους Kleiman το μερίδιο που δικαιούνται από όσα βοήθησε ο Dave να δημιουργηθούν», αναφέρει ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας.

Σύμφωνα με την πλευρά τους, πρόκειται για μία απόφαση που δημιουργεί ιστορικό προηγούμενο για τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και του blockchain.

Το δικαστήριο βρήκε ότι ο Wright είχε πράγματι καταχραστεί την περιουσία της W&K Info Defense Research LLC, της εταιρείας που είχαν στήσει μαζί με τον Kleiman.

Ο ίδιος ο Wright αρνείται ότι ο Dave Kleiman τον βοήθησε να δημιουργήσει το bitcoin.

Ο δικηγόρος του ισχυρίζεται ότι η δικαστική απόφαση αποτελεί μία μεγάλη ήττα για την άλλη πλευρά, η οποία απαιτούσε 600 δισ. δολάρια, όπως είπε. «Τους συνθλίψαμε. Το αποτέλεσμα για αυτούς είναι πολύ χαμηλότερο από όλες τις  προσφορές που τους έχουμε κάνει έως τώρα για συμβιβασμό. Η άλλη πλευρά έχασε τα πάντα», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

To μεγάλο μυστήριο του bitcoin: Είναι αυτός ο άνδρας των 64 δισ. δολαρίων;

Bitcoin: Ποιος είναι και πού κρύβεται ο ιδρυτής του;

«Είμαστε όλοι ο Σατόσι»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News