Business & Finance Δευτέρα 15/11/2021, 10:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To μεγάλο μυστήριο του bitcoin: Είναι αυτός ο άνδρας των 64 δισ. δολαρίων;

Όποιος βρίσκεται πίσω από τον Nakamoto ελέγχει μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο

To μεγάλο μυστήριο του bitcoin: Είναι αυτός ο άνδρας των 64 δισ. δολαρίων;

Εκ πρώτης όψεως, αυτή η δίκη που εκτυλίσσεται στη Φλόριντα μοιάζει σαν πολλές άλλες: Η οικογένεια ενός εκλιπόντος άνδρα κατέθεσε αγωγή σε βάρος του συνεργάτη  του για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της κοινής εταιρείας τους.

Όμως, το διακύβευμα σε αυτή τη δίκη είναι περίπου ένα εκατομμύριο bitcoins (δηλαδή 64 δισ. δολάρια) αλλά και η λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύγχρονου finance: Ποιος είναι ο δημιουργός του bitcoin, Satoshi Nakamoto.

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το bitcoin, πολλοί έψαξαν να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο του δημιουργού του, Satoshi Nakamoto. Είναι ένας άνθρωπος; Ή μία ομάδα ανθρώπων; Η εκτίναξη της αξίας του bitcoin σε δυσθεώρητα ύψη αναδεικνύει το ερώτημα αυτό σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του finance. Γιατί όποιος βρίσκεται πίσω από τον Nakamoto ελέγχει μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο.

Τώρα, η οικογένεια του εκλιπόντος David Kleiman ισχυρίζεται ότι μαζί με τον συνεταίρο του δημιούργησαν το bitcoin. Και άρα, οι κληρονόμοι του  δικαιούνται το 50% μίας τεράστιας περιουσίας.

Αντίδικος είναι ένας 51χρονος Αυστραλός προγραμματιστής, που ονομάζεται Craig Wright και ζει στο Λονδίνο.

Ο Wright ισχυρίζεται από το 2016 ότι δημιούργησε το bitcoin, όμως το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας του κρυπτονομίσματος δεν τον πιστεύει. Σύμφωνα με την οικογένεια του Kleiman, οι δύο άνδρες συνεργάστηκαν στη δημιουργία του bitcoin και απέκτησαν μέσω mining περισσότερα από 1 εκατ. bitcoins.

«Είναι η ιστορία δύο φίλων που είχαν μία συνεργασία και ο ένας από αυτούς προσπάθησε να πάρει τα πάντα για τον εαυτό του, όταν ο άλλος πέθανε», λέει ο δικηγόρος Tibor Nagy στη Wall Street Journal.

Όμως η πλευρά του Wright σκοπεύει να φέρει αποδείξεις ότι εκείνος δημιούργησε το bitcoin, χωρίς τον Kleiman.

Ο Kleiman πέθανε στις 26 Απριλίου του 2013.

Τον επόμενο χρόνο, το Newsweek έγραψε ότι ένας άνδρας με το ίδιο επίθετο με τον Satoshi, ο Dorian Nakamoto, ήταν ο δημιουργός του bitcoin. Εκείνος απέρριψε τους ισχυρισμούς και σε έναν λογαριασμό που χρησιμοποιείται από τον αληθινό Nakamoto εμφανίστηκε το μήνυμα: Δεν είναι ο Dorian Nakamoto.

Τον Μάιο του 2016, ο Wright ισχυρίστηκε ότι εκείνος ήταν ο δημιουργός του bitcoin. Έδωσε συνεντεύξεις και δημοσίευσε μελέτες που είχε γράψει.  Όμως τρεις ημέρες αργότερα, εν μέσω επικρίσεων, απέσυρε τον ισχυρισμό, αφήνοντας το μυστήριο άλυτο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Διαβάστε επίσης: 

Bitcoin: Ποιος είναι και πού κρύβεται ο ιδρυτής του;

Bitcoin: Η εμβληματική λευκή βίβλος γίνεται 13 ετών

«Είμαστε όλοι ο Σατόσι»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News