ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

«Είμαστε όλοι ο Σατόσι»

«Είμαστε όλοι ο Σατόσι»

Περίπου 10.000 δολάρια κόστισε η κατασκευή του αγάλματος του ανώνυμου δημιουργού του bitcoin που τοποθετήθηκε σε πλατεία της Βουδαπέστης και φυσικά, πληρώθηκε σε κρυπτονομίσματα. 

Η προτομή φέρει το όνομα «Σατόσι Νακαμότο», όπως είναι το ψευδώνυμο του ατόμου (ή της ομάδας ατόμων) που δημιούργησε το bitcoin. Η πρωτοβουλία ανήκει σε μία τοπική κοινότητα υποστηρικτών των κρυπτονομισμάτων. 

«Βλέπουμε τον Σατόσι  σαν τον ιδρυτικό πατέρα ολόκληρης της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων. Δημιούργησε το bitcoin, δημιούργησε την τεχνολογία του blockchain, είναι ο θεός της αγοράς μας», είπε ο επικεφαλής του project, Άντρας Γκιόρφι, στο Associated Press. 

Το άγαλμα δεν έχει χαρακτηριστικά, αλλά μία γυαλιστερή επιφάνεια που επιτρέπει στον επισκέπτη να δει την αντανάκλαση του δικού του προσώπου στο πρόσωπο του Νακαμότο. Άλλωστε, οι υποστηρικτές του bitcoin ισχυρίζονται ότι «είμαστε όλοι ο Σατόσι» και ότι το bitcoin ανήκει σε όποιον το χρησιμοποιεί. 

Ο Γκιόρφι αποκάλυψε ότι κάλεσε τον Νακαμότο στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος, με την ελπίδα να μάθει ο κόσμος της πραγματική του ταυτότητα. Όμως κανείς δεν γνωρίζει εάν ήταν πράγματι παρών. 

Σύμφωνα με τις κατά καιρούς θεωρίες, ο πραγματικός Νακαμότο είναι είτε ο Χαλ Φίνεϊ, ένας από τους πρώτους miners του bitcoin, ο Αυστραλός επιχειρηματίας Κρεγκ Ράιτ, ο μηχανικός Ντόριαν Νακαμότο ή ακόμα και ο CEO της Tesla, Ίλον Μασκ. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News