ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Theranos: Η μάρτυρας – κλειδί αποκαλύπτει τι συνέβαινε στην εταιρεία που έστησε τη μεγάλη απάτη του αίματος

Theranos: Η μάρτυρας – κλειδί αποκαλύπτει τι συνέβαινε στην εταιρεία που έστησε τη μεγάλη απάτη του αίματος

Ήταν από τους πληροφοροδιότες που έδωσαν στις αρχές κρίσιμα στοιχεία για να ανοίξει η έρευνα για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ. Και τώρα είναι βασική μάρτυρας κατηγορίας στο δικαστήριο κατά της Ελίζαμπεθ Χολμς που αντιμετωπίζει 12 κατηγορίες συνδεόμενες με εξαπάτηση ασθενών και επενδυτών στη «μεγάλη απάτη του αίματος». 

Ο λόγος για την Έρικα Τσιουνγκ, πρώην ερευνήτρια στο εργαστήριο της Theranos, της εταιρείας που υποσχόταν ότι μπορεί με λίγες σταγόνες αίματος να πραγματοποιήσει δεκάδες εξετάσεις αίματος, από τις πιο απλές έως τις πιο σύνθετες. Η τεχνολογία αυτή δεν λειτούργησε ποτέ και αυτό ήταν κάτι που δεν άργησε να το καταλάβει η Έρικα. 

Theranos: Η μάρτυρας – κλειδί αποκαλύπτει τι συνέβαινε στην εταιρεία που έστησε τη μεγάλη απάτη του αίματος-1
Η Ελίζαμπεθ Χολμς ετοιμάζεται να μπει στη δικαστική αίθουσα με τον αρραβωνιαστικό της

 

Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο η μίνι – συσκευή της Theranos για τις εξετάσεις αίματος δεν περνούσε τους ελέγχους ποιότητας στο εργαστήριο. Η Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος, διάλεγε έτσι κάθε φορά 2 δεδομένα, τα οποία ονόμαζε outliers, και προσπαθούσε με αυτά να αποδείξει ότι οι εξετάσεις γίνονται με ακρίβεια. Δεν υπήρχαν καθόλου κανόνες για την επιλογή των δεδομένων. Τα outliers ήταν αυτά που βόλευαν κάθε φορά. Αυτό «με έκανε να ανησυχώ πολύ για τις επιπτώσεις που θα έχει στους ασθενείς» τόνισε η Τσιουνγκ, προσθέτοντας ότι η Χολμς προσπαθούσε να προωθήσει μία κουλτούρα «fake it till you make it» (προσποιήσουμε μέχρι να πετύχει). 

Η μάρτυρας ρωτήθηκε και για τη στάση του προέδρου της εταιρείας, Ραμές Σάνι Μπαλουάνι, στον οποίο είχε επίσης εκφράσει τις ανησυχίες της είπε πως το feedback που ελάμβανε ήταν άκρως αρνητικό. «Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι σε θέση να μας αμφισβητείς;» της είχε πει. Ο Μπαλουάνι αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες με τη Χολμς, αλλά θα περάσει από ξεχωριστή δίκη σε έναν χρόνο. Και οι δύο δηλώνουν αθώοι. 

 

Καθώς το άγχος της για τη συστηματική προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών δεδομένων κορυφωνόταν, η Τσιουνγκ παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2014. Όταν εγκατέλειψε την εταιρεία έλαβε μία επιστολή από τους δικηγόρους της Theranos, στην οποία εξηγούσαν ότι έχουν λόγο να πιστεύουν πως έχει μοιραστεί εμπιστευτικές πληροφορίες. Εκείνη είχε ήδη αρχίσει να μιλάει στον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, που έφερε την όλη υπόθεση στο φως. «Μου φαινόταν ότι ήταν το τελευταίο καταφύγιο που είχα για να βγει η αλήθεια και να μάθουν οι ασθενείς τι συμβαίνει με τα δείγματά τους» είπε. Το πρώτο ρεπορτάζ, που άρχισε να γκρεμίζει την καλοστημένη εικόνα της εταιρείας των 9 δισ. δολαρίων και της ιδρύτριάς της, που αντιμετωπιζόταν ως ο θηλυκός Στιβ Τζομπς, δημοσιεύθηκε το 2015. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News